Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gedrag 4 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Teruggeven: maatschappelijk bewuste activiteiten om met je kind te doen

De decembermaand staat bol van lekker eten, familie en vrienden, maar misschien wel vooral van cadeautjes. Natuurlijk mogen kinderen soms verwend worden, maar deze feestmaand is ook een goed moment om je kind het concept van teruggeven bij te brengen.

Want wat jouw kind misschien als vanzelfsprekend acht – een veilige woonomgeving, een goed gevulde koelkast en cadeautjes- is dat voor andere mensen absoluut niet. Kerstvakantie of weekend? Denk dan eens aan de volgende maatschappelijk bewuste activiteiten die je samen met je kind kan doen.

1. Geef cadeautjes weg

De cadeautjes die je zelf hebt gekocht, cadeaus van opa’s en oma’s en ooms en tantes… het aantal presentjes kan behoorlijk oplopen in volume. Maak je kind er daarom van bewust dat er ook veel kindjes zijn die nooit een cadeautje krijgen. Niet met Kerst, maar ook niet op hun verjaardag. Post NL heeft een actie opgezet, waarbij je ongebruikte cadeautjes met doos en al door hen kan laten ophalen. Zij leveren het vervolgens af bij kindjes die het minder breed hebben. Een mooi initiatief dat teruggeven makkelijker maakt!

Als je kind te verknocht is aan al het moois dat hij of zij deze Kerst nieuw heeft gekregen, stel dan voor om samen speelgoed uit te zoeken dat ze zelf niet meer gebruiken. Dit kan je doneren aan verschillende instanties, of misschien zelfs samen langs brengen bij kindjes die het goed kunnen gebruiken.

2. Doe samen vrijwilligerswerk

Door het doen van vrijwilligerswerk leer je je kind dat zijn of haar acties op kleine schaal directe impact hebben. Daarnaast is het ontzettend dankbaar werk en help je er direct mensen mee.
Check bijvoorbeeld eens bij een bejaardentehuis in de buurt of jullie een middag kunnen helpen, of check eens of je kan helpen bij instanties zoals de Voedselbank. Je tijd investeren in andere mensen is de mooiste vorm van teruggeven!

3. Doneer samen aan een goed doel

Als je al weet dat je kind bedolven gaat worden onder cadeaus, is het een mooi gebaar om uit naam van je kind een donatie te doen aan een instantie naar keuze. Leg je kind duidelijk en rustig uit dat er veel andere kindjes, mensen of dieren zijn die het niet zo makkelijk hebben, en wel een beetje hulp kunnen gebruiken. Door samen een donatie te doen, zal je kind zich meer verbonden voelen met het uiteindelijke doel.

4. Kook samen voor minder bedeelden

Hoe goed ken jij je buren eigenlijk? Op veel plekken in Nederland zijn er mensen te vinden die het niet breed hebben, of eenzaam zijn. Reserveer eens in een vakantie tijd om samen met je kind een rondje door de buurt te maken, en eens rond te vragen of er misschien mensen in de buurt wonen die jullie blij kunnen maken met een warme maaltijd. Dit kan een ander gezin zijn met minder te besteden, of misschien een minder mobiele oudere. Nodig ze samen met je kind eens uit, of je kan teruggeven in de vorm van het langs brengen van een warme maaltijd. Zo zal je kind zich gaan beseffen dat een voedzame maaltijd lang niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is.

5. Help eens een ochtend mee in het asiel

De ideale manier om plezier en hulp met elkaar te combineren! Als je kind al wat ouder is, zou je eens kunnen bellen naar een asiel in de buurt, om te vragen of je een ochtend mag komen helpen. Er zijn duizenden dieren in Nederland die in asiels zitten te wachten op een baasje, en wel wat aandacht kunnen gebruiken. We raden je wel aan dit niet met de allerkleinsten te doen. Een te jonge leeftijd kan onvoorziene huilpartijen opleveren op het moment dat jullie weer naar huis gaan. Daarnaast is een zekere vertrouwdheid met dieren geboden.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.