Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Terugkerende verkoudheid /hoesten

antwoord

Wanneer je kind in het voorjaar verkouden is, is het soms lastig om onderscheid te maken tussen een virale bovenste luchtweginfectie en hooikoorts. 

Hooikoorts treedt in het voorjaar op en afhankelijk van het weer kan dit vanaf februari al beginnen. Hooikoorts kan op jonge leeftijd voorkomen, maar begint meestal vanaf een jaar of 7. Hierbij speelt erfelijke aanleg een grote rol. Heb jij of heeft je man hooikoorts? Dan is de kans voor het ontwikkelen van hooikoorts bij je kinderen ook weer groter. Een test om te zien of er sprake is van hooikoorts, is pas vanaf het 4e jaar betrouwbaar en daarom speelt het verhaal een grote rol bij de diagnose hooikoorts. Zijn er geen klachten wanneer het buiten nat is? Reageert je kind op hooikoortsmedicatie? Komt hooikoorts in de familie voor?

Virale bovenste luchtweginfecties kunnen in de regel wel tot twaalf weken duren, waarbij er betere en slechtere dagen tussen zitten. Met hetzelfde virus kun je in één periode niet herbesmet worden. Wanneer het virus bestreden wordt en er geen klachten meer zijn, en er enkele weken later opnieuw een forse verkoudheid begint, berust dit in de meeste gevallen op een ander virus. Dit nieuwe virus kan natuurlijk ook wéér aan alle gezinsleden doorgegeven worden.
Het blijft moeilijk om te zeggen waar je kinderen mee kampen, gezien het feit dat het hele gezin meedoet, lijkt mij het meest voor de hand liggend dat het in dit geval om een langdurig virus gaat. Omdat de kinderen ook lijken te reageren op hooikoorts medicatie kun je overwegen om toch een keer een allergietest te doen. Houd echter wel in gedachten dat veel neussprays niet alleen werken tegen klachten van hooikoorts maar ook tegen een ‘normale’ verkoudheid waardoor het onderscheid niet meer te maken is.

Reageer op artikel:
Terugkerende verkoudheid /hoesten
Sluiten