Redactie
Redactie Brandwonden 21 jun 2018

Teveel kleine kinderen met brandwonden

Een kwart van alle patiënten met brandwonden zijn kinderen tussen de nul en vier jaar. Dit zijn ruim 200 kinderen per jaar en helaas is dit aantal stabiel. De Brandwonden Stichting is een campagne gestart om dit aantal terug te brengen.

De Nederlandse brandwondencentra maken zich zorgen over het grote aantal kleine kinderen dat met brandwonden in het ziekenhuis belandt. Vaal gebeuren de ongelukken waar de ouders bij zijn. De Nederlandse Brandwondenstichting is daarom een campagne begonnen, waarin ze ouders erop wijzen naar de ontwikkeling van hun kind te kijken en een stappenplan te volgen.

Hete vloeistoffen

Ouders worden vaak verrast door wat hun kindje opeens kan. Zo gebeuren er veel ongelukken met baby's van rond de zeven maanden. Van het een op het andere moment kunnen ze rechtop zitten en voorwerpen vastgrijpen waar ze eerder niet bij konden. Er gebeuren dan vaak ongelukken met hete vloeistoffen zoals thee en koffie. Met alle nare gevolgen van dien.

Traumachirurg Annebeth de Vries, die werkt in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk; ’Het grote aantal heetwaterverbrandingen bij jonge kinderen moet dalen. De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij deze groep jonge kinderen zijn heftig. Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan. Daarnaast is ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders erg groot.’’

Voorkomen

De meeste ongelukken gebeuren in het bijzijn van de ouders; één seconde onoplettendheid is genoeg. Deze ongevallen kunnen voorkomen worden door bijvoorbeeld het buiten bereik zetten van koffie- en theekopjes, het snoer van de waterkoker inkorten, het wegdraaien van de stelen van pannen en het gebruik van een thermoskan. De Brandwonden Stichting adviseert ouders van jonge kinderen: kijk kritisch naar het gedrag en de ontwikkeling van je kind en volg hierbij het stappenplan.

Stappenplan om brandenwonden te voorkomen

  • Stap 1: wat kan je kind al wel en misschien nog nét niet? Denk hierbij aan het vastgrijpen van voorwerpen en het zelfstandig zitten of staan.
  • Stap 2: kan je kind hierdoor bij hete vloeistoffen? Bijvoorbeeld bij een kop thee of een pot koffie op de salontafel of het snoer van de waterkoker in de keuken.
  • Stap 3: onderneem actie. Drink bijvoorbeeld geen koffie of thee met je kind op schoot en zet kopjes en kannen buiten bereik van kinderen.

Meer tips via www.brandwondenstichting.nl/voorkombrandwonden.

Reageer op artikel:
Teveel kleine kinderen met brandwonden
Sluiten