Redactie
Redactie Lesmethoden 19 jun 2018

Thuis lezen oefenen is een strijd

antwoord

Thuis oefenen kan soms een strijd worden wanneer een kind een hekel heeft aan wat het moet oefenen. Iets oefenen waar je niet zo goed in bent, is natuurlijk ook niet zo leuk. Het is daarom belangrijk dat je kind succes ervaart tijdens het oefenen.

Een paar tips:

  • Kies een moment waarop je kind nog niet erg moe is. Dus niet vlak voor het slapen gaan, maar liever een kwartiertje voor of na het avondeten. Dat is toch een moment waarop ze al aan tafel zit.
  • Oefen niet te lang zodat je dochter merkt dat ze zo weer klaar is met dit – in haar ogen – vervelende werkje. Zet bijvoorbeeld een klokje en als het alarm afgaat dan stoppen jullie. Naarmate er meer succes is en de weerstand bij je dochter afneemt, kun je de tijd wat opvoeren.
  • Kies in eerste instantie voor het leesniveau dat ze beheerst zodat het lezen snel verloopt.
  • Bij verhaaltjes lezen kun je afspreken om een alinea of bladzijde om de beurt te lezen. Bespreek tussendoor vlotjes waar het verhaal over gaat zodat je kind de verhaallijn kan volgen. Dit is namelijk niet altijd vanzelfsprekend. Kinderen moeten zich vaak zo concentreren op het technisch lezen (het verklanken van de letters) dat ze daardoor de inhoud van het verhaal missen.
  • Met rijen woordjes lezen is het leuk om een stopwatch erbij te nemen. Meet telkens de tijd van de gelezen rij woordjes en schrijf de tijd op. Laat meteen zien hoe het tempo omhoog gaat. Zo ziet je dochter heel snel dat oefenen met lezen resultaat oplevert. Dit zal haar motiveren! Sommige kinderen vinden rijen woorden lezen leuker dan de verhaaltjes. Wanneer dit voor jouw dochter ook zo is, vraag dan aan de leerkracht of ze extra oefenrijen mee naar huis kan krijgen. Bijvoorbeeld een ‘Veilig en Vlot-boekje’.
  • Lees zelf ook eens zo’n rij woorden voor terwijl je dochter meekijkt. Maak expres een paar fouten en laat je dochter wanneer ze een fout hoort bijvoorbeeld op tafel kloppen. Voor elke opgespoorde fout krijg ze een smartie!

Het werkt vaak goed om met een beloningssysteempje te starten. Beloon je kind voor het zonder mopperen beginnen en voor haar inzet. Laat haar bijvoorbeeld stickers plakken op een spaarkaart. En spreek af dat een aantal volle spaarkaarten haar iets oplevert. Dat hoeft geen materiële beloning te zijn. Denk bijvoorbeeld aan: een kwartiertje later naar bed, samen iets gezellig doen, of kiezen wat het avondeten wordt. Kleine kinderen kunnen moeilijk ‘lange termijn denken’ dus de beloning moet binnen één à twee weken haalbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Thuis lezen oefenen is een strijd
Sluiten