Gina Koninkx
Gina Koninkx School 13 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Is de motivatie van je puber ver te zoeken wat betreft het thuisonderwijs? 5 helpende tips

De eerste week was leuk, de tweede week was ook nog lachen, maar inmiddels begint bij behoorlijk wat pubers de motivatie weg te zakken. Ze zien hun vrienden niet meer en het thuisonderwijs vergt behoorlijk wat discipline. Lastig op die leeftijd.

Motivatie voor thuisonderwijs

Hoewel de maatregelen in ons land langzaamaan wat versoepelen, is het onwaarschijnlijk dat de rest van het schooljaar volledig wordt afgerond op school. Dat betekent dat het thuisonderwijs hoe dan ook nog niet is afgelopen. Dit kun je als ouder doen om de motivatie bij je puber hoog te houden.

1. Geef je kind aandacht en help waar kan

Hoewel we allemaal druk zijn, jij ook ongetwijfeld met je werk (of dat nou thuis is of buiten de deur), is het toch belangrijk als ouder om je kind voldoende aandacht te geven. Hopelijk kan tenminste één van jullie je kind helpen.

Lees je in in de stof waar je puber mee bezig is al is het maar een kwartier, neem dagelijks even de tijd om er te zijn voor je kind. Luister naar de dingen waar hij of zij tegenaan loopt of wat zou helpen om de motivatie terug te krijgen.

2. Creëer een fijne plek voor ze in huis

Een fijne werkplek kan al enorm veel uitmaken. Hoewel natuurlijk niet iedereen daar de ruimte voor heeft, is het belangrijk dat je dit toch optimaal doet. Een plek in de woonkamer of een extra bureau op zolder wat echt voor hen is doet wonderen.

Zet er een leuk plantje bij en creëer een persoonlijk plekje met ze samen. Een clean desk policy is natuurlijk prettig werken en help ze daar zo nodig even mee aan het einde van de dag.

3. Werk samen om het thuisonderwijs makkelijker te maken

Als je kind het moeilijk vindt om zelf gemotiveerd aan de slag te gaan, is het altijd nog een idee om dit samen te doen. Zorg voor een ongedwongen sfeer en hoewel het misschien soms ten koste gaat van je eigen productiviteit, is het wel fijn als je kind merkt dat hij niet alleen is in deze situatie.

4. Zorg voor je kind

Probeer op de dagen dat je kind thuis werkt (en jij ook) ook te zorgen voor je puber. Al helemaal als je weet dat ze het lastig hebben en hun motivatie steeds meer verdwijnt. Zet kopjes thee, maak een lekkere (voedzame) lunch en vraag of er nog andere dingen zijn die je voor ze kunt doen.

5. Werk met een beloningssysteem

Misschien een beetje kinderachtig, maar in sommige gevallen wél nodig. Sommige kids kunnen een beloning wel gebruiken na het harde werken. Spreek bijvoorbeeld af dat ze na (laten we zeggen) twee uur studeren ook even een halfuur mogen gamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Is de motivatie van je puber ver te zoeken wat betreft het thuisonderwijs? 5 helpende tips
Sluiten