Redactie
Redactie Hobby en sport 19 jun 2018

Tieners bewegen te weinig

Onze tieners blijken veel te veel te zitten en te weinig te bewegen. Ze zitten gemiddeld maar liefst meer dan 10 uur per dag stil. Hoe komt dit en is dat eigenlijk erg?

Uit de Leefstijlmonitor 2015 van het RIVM blijkt dat jongeren tussen de 12 en 20 jaar per dag gemiddeld 10,4 uur zitten. Jongeren kinderen van 4 tot 12 jaar brengen hun tijd minder lang zitten door: zij zitten 'maar' gemiddeld 7,3 uur per dag.

Gamen

Dat juist tieners de meeste tijd zittend doorbrengen is niet zo gek. Zij maken lange dagen opo school en moeten daarna ook nog huiswerk maken. Maar het ligt niet alleen aan school. Ook het computer- en tabletgebruik zorgt ervoor dat zij van alle leeftijdsgroepen het meeste aantal uren zitten. Want terwijl kinderen tot een jaar of twaalf nog regelmatig buitenspelen, zijn gamen en het kijken van vlogs en dergelijke bij pubers heel populair.

Opleidingsniveau

Wat bleek er verder uit het onderzoek? Kinderen zitten in het weekend gemiddeld minder uren dan doordeweeks. Dit komt omdat ze dan niet in de schoolbanken zitten. Verder blijkt dat lager opgeleiden gemiddeld twee uur per dag minder zittend doorbrengen, dan hoger opgeleiden. Zij zitten namelijk 7,6 uur, terwijl hoger opgeleiden gemiddeld 9,5 uur zitten op een dag. In het weekend is er geen verschil tussen deze groepen.

Bewegen

Het is natuurlijk zonde dat onze kinderen zoveel stilzitten. We weten allemaal hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen. En zelfs iemand regelmatig sport, brengt veel zitten gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals overgewichte en diabetes. Kortom, stuur je kind regelmatig naar buiten om lekker te bewegen. Kijk hier welke voordelen buitenspelen nog meer heeft voor opgroeiende kinderen.

Bron: RTL Nieuws

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Tieners bewegen te weinig
Sluiten