Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

Tienersucces, examenstress en Stedman Graham

Het eindexamen van mijn zoon zit erop! Hem kennende gaat hij dat uitgebreid vieren. Hem kennende zal hij daar meer tijd aan besteden dan aan het leren. Niet dat hij niets heeft gedaan. Hij heeft echt vaak genoeg in zijn kamer gezeten. Deur dicht. Muziek aan. Muziek aan? Ja, dat schijnt te kunnen.

Uiterst ontspannen heeft hij de afgelopen twee examenweken doorstaan. ˜Relax, mam,' adviseerde hij mij als ik hem zei dat het misschien toch wel handig was te weten wat hij precies moest leren (hij heeft het eerder geflikt ons een dag voor een mondeling schoolexamen te vragen of wij wisten wat hij daarvoor moest doen). Hij gaat het redden, dat weet hij zeker. Nou ja, bijna zeker dan.

Of hij gelijk heeft, zullen we 17 juni weten. Hij houdt ons flink in spanning. Zijn ideaal is het examen met allemaal zessen af te ronden: dan heeft hij namelijk net niet te veel en net niet te weinig gewerkt. Tijdens de laatste schoolexamenweek in maart heeft hij zich aan zijn woord gehouden: vijven wist hij op te halen tot een zes, en zevens wist hij een punt naar beneden te krijgen.

Ondertussen laat ik het los (ja! dat kan ik best, hoor!). Stiekem denk ik dat het zo'n ramp nog niet zou zijn als hij zich onverhoopt een paar tiende punten verrekend heeft. Hij is pas 16. Moet zo'n jongen nu al weten wat hij de rest van zijn leven wil gaan doen? Volgens Stedman Graham “ de levenspartner van Oprah Winfrey “ wel. Om te kunnen slagen moeten jongeren eerst weten wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Pas daarna kunnen ze de andere stappen uit zijn boek ˜9 Stappen naar succes voor tieners' doorlopen.

Het boek leest lekker, vooral omdat je weet dat het Stedman toch maar mooi gelukt is. Geboren in een arme zwarte buurt heeft hij zich opgewerkt tot bestsellerauteur en zakenman, die ook nog eens geregeld een ontbijtje deelt met een van de rijkste en invloedrijkste vrouwen ter wereld. Maar of mijn 16-jarige en zijn leeftijdsgenoten al zo doelgericht op hun succes afgaan?

Ik zal het hem vragen. Deze week vertrek ik namelijk naar Chicago om Stedman (ik mag hem zo noemen!) te interviewen. Thuis in Holland is mijn eindexamenkandidaat dan zijn diepste wensen en sterkste kanten aan het ontdekken. Met vermoedelijk veel vrienden, veel feesten en veel fusten bier.

Reageer op artikel:
Tienersucces, examenstress en Stedman Graham
Sluiten