Redactie
Redactie Ouders 21 jun 2018

Tijd vrijmaken

antwoord

Op het eerste gezicht lijkt het misschien bijna onmogelijk om drie kinderen een half uur per dag aandacht te geven. Maar als je er wat verder over nadenkt en er een beetje creatief mee omgaat, lukt het zelfs drukke ouders. 
Het is de kunst om: 

 • aandacht te combineren met jouw dagelijkse bezigheden en verplichtingen
 • bewust momenten te kiezen en ‘in te plannen’ waarop je je volledige aandacht bij de kinderen hebt
 • routines zo in te richten dat ieder kind vanzelf momenten van één op één aandacht krijgt
 • daarnaast echt gericht te spelen, luisteren of praten met 2 of 3 kinderen samen

Uiteraard is het de ene dag makkelijker te realiseren dan de andere en dat geeft ook helemaal niet. Waar het vooral omgaat is dat we in de hectiek van de dagelijkse sleur écht gericht tijd vrij maken voor de kinderen. Samen, maar liefst ook apart van elkaar. Dat levert je kind veel op, maar jou zeker ook: dat zorgt bijvoorbeeld voor minder ruzie onder de kinderen en voor minder op een negatieve manier aandacht vragen. 
Een half uur aandacht hoeft natuurlijk niet altijd aan één stuk achter elkaar te zijn, je kunt gerust meerdere momenten écht gericht aandacht geven op een dag.

Een paar ideeën voor meer gerichte aandacht in de praktijk:

 • Komt je kind net thuis? Besteed dan vijf minuten aan écht luisteren en kletsen met je kind, zonder dat je andere dingen doet.
 • Probeer van het eten momenten van rust en gezelligheid te maken. Dek de tafel, praat gezellig en richt je naast het eten lekker veel op de kinderen.
 • Naar bed brengen is een mooi aandachtmoment. Probeer de avondroutine zo te maken dat je voor elk kind even één op één tijd hebt. De dag doornemen, elkaar verhaaltjes vertellen en lekker knuffelen op bed.
 • Een vast stoei-, dans- of zingmoment bijvoorbeeld voor het avondeten is ook een aanrader.
 • Laat een kind ‘helpen’ met dagelijkse bezigheden als de was, koken, schoonmaken, auto wassen of boodschappen doen. Oké, het kost wat meer tijd, maar is reuze gezellig en kinderen vinden het vaak prachtig, vanaf heel jong al. Een eigen doekje, de was aangeven, aardappelen in het water laten plonsen, beetje afwassen naast jou aan het aanrecht, enzovoort. Dat hoeft niet elke keer, maar als het goed uitkomt, is dit een heel mooi aandachtsmoment.
 • Plan in je middagschema bewust ergens een kwartier in, waarin je je handen vrij maakt en met (een van) de kinderen of een kind speelt of kletst. Het gaat meestal niet om de tijd, maar om er even bewust mee bezig te zijn. 
 • Bedenk op welke momenten in de week je ervoor kunt zorgen dat één kind van één ouder een uurtje de volledige aandacht kan krijgen. Dat vinden kinderen heerlijk!
 • Drukte en hectiek is heel betrekkelijk: het is vaak ook wat wij ervan maken. Wat móet vandaag echt en wat kan blijven liggen? Wat kun je ten behoeve van je kinderen afzeggen of aanpassen? Hoe kan er meer structuur en rust in je gezin komen? 

Samengevat: kijk creatief naar jullie dagen en zoek momenten waarop je één op één of gerichte aandacht kunt geven, wees je ervan bewust dat je het wilt en gaat doen – soms met alle kinderen soms met eentje – en wees ook niet te streng voor jezelf als het een keer niet lukt. Morgen is er weer een dag! Zie het niet als een verplichting en opgave, maar zie en beleef het als een cadeautje: lekker genieten van je kinderen tussen de drukte door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Tijd vrijmaken
Sluiten