Merel Schut
Merel Schut Gedrag 10 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

(Te) jonge TikTok-gebruikers balen: accounts verwijderd

Heb je een chagrijnige puber thuis? Dan zou het zomaar kunnen dat het TikTok-account van je kind is verwijderd. Het social media-platform verwijdert namelijk accounts van gebruikers onder de dertien jaar.

De app is niet bedoeld voor kinderen onder de dertien jaar, maar is wel razend populair onder jongere gebruikers. Toch verdwijnen er regelmatig accounts zonder dat TikTok uitlegt waarom het profiel verwijderd is, zo meldt NOS Jeugdjournaal. Daar komt de elfjarige Juul aan het woord, die achthonderd filmpjes op haar account had staan. Ineens is haar profiel verdwenen en daar baalt ze enorm van.

Jonge gebruikers vrezen nu dat hun account ook van de een op de andere dag verdwenen is.

Jacqueline Kleijer on Twitter

Veel kinderen vandaag in de klas die bang zijn dat hun account van #TikTok op 20 december verwijderd wordt, omdat ze te jong zijn. Ze krijgen daar berichtjes over. #mediawijsheid

Wat is TikTok?

TikTok is in 2018 voortgekomen uit de app Musical.ly. Aan het eind van dat jaar werd de app vaker op smartphones geïnstalleerd dan social media apps als Facebook, Instagram, YouTube en Snapchat.

Gebruikers kunnen met TikTok korte video’s maken waarin ze playbacken, dansen of zingen. De filmpjes worden dan geüpload op het profiel. Deze video’s kunnen door anderen worden opgeslagen en doorgeplaatst op andere social media kanalen. Profielen zijn standaard openbaar waardoor veel persoonlijke gegevens van gebruikers te achterhalen zijn.

De app is onder andere populair omdat er een hoop creativiteit aan de filmpjes te pas komt. Het is als gebruiker bijna onmogelijk om je niet als een bingewatcher te verliezen in de eindeloze stroom grappige filmpjes. Bovendien verdwijnen de filmpjes die je in TokTok deelt niet na een bepaalde tijd, zoals bij Instagram Stories en Snapchat bijvoorbeeld wel het geval is.

Hier is alles wat je moet weten over TikTok.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.