Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Gezondheid 4 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Zó zorg je ervoor dat je kind went aan het dragen van een mondkapje

Sinds deze week is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht voor iedereen van dertien jaar of ouder. Voel je je er toch prettiger bij om de kleintjes ook een mondkapje te laten dragen, kun je op wat weerstand stuiten. En dat roept de vraag op: hoe zorg ik ervoor dat mijn zoon of dochter gewend raakt aan het dragen van een gezichtsmasker?

Met een aantal simpele tips kun je een hoop gedoe en discussie besparen.

Mondkapje bij een kind

Het kan voor je kind behoorlijk wennen zijn, het dragen van een mondkapje. Naast dat het iets is wat je zoon of dochter (waarschijnlijk) niet eerder heeft gedragen, kan zo’n gezichtsmasker ook flink jeuken of warm zijn. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je kind zonder moeite een kapje draagt.

Let wel op; mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen tot drie jaar oud!

Koop er samen eentje

Mocht je nog geen mondmasker voor je kind(eren) hebben aangeschaft, betrek ze dan vooral bij het koopproces. Duik samen de winkel in en laat je zoon of dochter een kapje met een kek patroontje of leuk kleurtje uitkiezen. Zo hebben ze het gevoel dat ze er zélf voor hebben gekozen.

Draag (uiteraard) zelf ook een mondkapje

We weten natuurlijk allemaal dat kinderen veel meer leren van een goed voorbeeld, dan een verhaal dat ze wordt opgelegd. Dus wanneer we zelf het goede voorbeeld geven, is de kans groot dat ze het makkelijker accepteren.

Doe het voor

De derde tip is een vrij simpele: doe voor hoe je een kapje draagt. En niet een keer, maar het liefst een paar keer. Zo raakt je kind gewend aan het masker en niet alleen aan hoe het zit, maar ook aan hoe ze het op de juiste manier dragen. Mocht je jonge kinderen hebben, dan is het wijs om het kapje eerst een keer bij hen op te doen. Maar… Laat je zoon of dochter ook zelf uitvogelen hoe ze het kapje dragen en vergeet vervolgens niet om ze een complimentje te geven als het is gelukt.

Leg uit waarom

Naast de praktische adviezen, is het ook slim om je kind(eren) uit te leggen wáárom. Grote kans dat ze weigeren als ze niet weten wat de reden achter het kapje is. Leg ze daarom uit dat het beter is voor de gezondheid van iedereen.

Nog jonge koters rondlopen? Vergelijk het dan bijvoorbeeld met het wassen van handen. Al eerder verscheen op Famme een artikel over een trucje waarmee je je kids kan laten zien waarom handen wassen met zeep belangrijk is. Het stuk lees je hier.

Schaf een comfortabel exemplaar aan

Last but not least een tip die wellicht overbodig is, maar er is niks zo vervelend als een gezichtsmasker dat niet lekker zit. En dat vind niet alleen jij, maar ook je zoon of dochter. Scoor daarom vooral een exemplaar dat goed op het gezicht valt en lekker zit. Een goed begin, is het halve werk.

Benieuwd hoe je zelf een mondkapje maakt die voldoet aan de richtlijnen? Dat lees je hier

Meer lezen? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.