Tips voor onderweg en op vakantie

Met het hele gezin op vakantie. Waar moet je aan denken bij de voorbereiding? Wat doe je aan een kwallenbeet of reisziekte? En hoe zorg je dat je kinderen snel gewend raken aan hun tijdelijke thuis? Met deze uitgebreide reistips ga je goed voorbereid op pad.

Remedies voor vakantiekwaaltjes

 • Diarree is weliswaar vervelend, maar kan weinig kwaad. Veel drinken is belangrijk. ORS, een oplospoeder (verkrijgbaar bij de apotheek), is een zeer probaat middel tegen uitdroging.
 • Leg bij insectenbeten en -steken koude compressen op de plaats van de steek. Gebruik talkpoeder en eventueel een jeukstillend middel. Raadpleeg altijd een arts als een kind in hals, mond of keel is gestoken of allergisch is voor insectenbeten. Neem maatregelen om te voorkomen dat ze gebeten of gestoken worden. Antimuggencrèmes waarin maximaal 30 procent diethyltoluamide (beter bekend als Deet) is verwerkt, werken het beste.
 • Spoel kwallenbeten meteen af met azijn. Nooit afspoelen met zoet water of erover wrijven, in verband met achtergebleven netelcellen.
 • Teken komen voor in bossen, duinen en struikgewas, met name ook in wandelgebieden in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Verwijder teken binnen 24 uur met een fijn pincet of speciaal tekentangetje (drogist) via een draaiende beweging. Als voorzorgsmaatregel kan een anti-muggencrème met Deet worden gebruikt. Wie gebeten wordt door een teek, loopt risico op de ziekte van Lyme. Wees daarom alert op tekenbeten, zeker als er binnen drie weken een rode ringvormige huiduitslag ontstaat. In dat geval is een antibioticumkuur nodig.
 • Bij zonnebrand helpen plakjes komkommer die op de verbrande plek worden gelegd. Of spoel de huid af met lauw water. Houd de huid vet met aftersunmilk, vaseline of crèmes.
 • Last van verstopping? Veel drinken en zo veel mogelijk vezelrijke voeding eten, zoals fruit, groente en eventueel een beetje extra olie.

‘Help, waar ben ik?’

Veel kinderen zijn de eerste paar dagen op hun vakantiebestemming een beetje gedesoriënteerd. Ze weten nog niet waar de jampot staat of op welke plek de handdoeken liggen, kunnen hun huisje of tent niet zelf terugvinden. De route naar de supermarkt moet nog in het geheugen worden opgeslagen, of ze hebben moeite met de vreemde taal. ?

Tijd voor een verhelderend gesprek

 • Bespreek de logistieke indeling van het vakantieverblijf met de kinderen: waar staat wat?
 • Verken met hen het terrein: waar zijn belangrijke plekken zoals toiletgebouwen, zwembad, strand, disco, winkel, restaurant en receptie? Oefen samen de route vanuit en naar het vakantieverblijf.
 • Leer ze van tevoren de meest essentiële buitenlandse woorden, zodat ze zich enigszins verstaanbaar kunnen maken en anderen kunnen begrijpen.
 • Maak afspraken over de handelswijze als ze de weg echt niet meer kunnen vinden.

Wat doen we vandaag?

Kinderen liggen het liefst de hele dag in het zwembad, ouders snakken ook wel eens naar een beetje cultuur. De invulling van de ideale vakantiedag kan behoorlijke discussies opleveren. Terwijl het toch de bedoeling is dat elk gezinslid naderhand warme herinneringen koestert aan de vakantie. Hoe sla je een brug tussen cultuur en vermaak?

Enkele suggesties:

 • Iedereen mag om de beurt bepalen wat er op het programma staat. Na een dagje afzien, krijgt de volgende dag een ander z’n zin!
 • Kies voor een vakantiebestemming die voor elk wat wils biedt: water, zand, vriendjes, rust, natuur, sportieve recreatie, gastronomie en cultuur.
 • Zorg ervoor dat minder populaire excursies niet te lang duren. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends een stadje bezoeken en ’s middags naar het strand.
 • Maak culturele uitstapjes ook voor de jongsten aantrekkelijk door af en toe een speelterrein op te zoeken of door ze te paaien met ijsjes of andere attracties. Stel iets leuks in het vooruitzicht: na een dag museumbezoek mogen ze best beloond worden!
 • Maak afspraken met andere ouders om af en toe op elkaars kinderen te letten.
 • Sommige vakantie-oorden bieden een oppasservice. Ook zijn er soms mini-, kinder-, tiener– of babyclubs, waar kinderen een bepaald gedeelte van de dag onder professionele leiding vermaakt kunnen worden. Overigens zullen niet alle jonge vakantiegangers zich hier op hun gemak voelen, zeker niet als de leiding of de andere clubleden een andere taal spreken.

En weer een centimeter langer!

Het is een bekend fenomeen dat veel kinderen tijdens vakanties een paar centimeter groeien. Dat komt omdat het lichaam dan alle energie daarop kan richten. Een kind rust immers uit, eet vaak goed, is veel buiten en is in de zomer minder vaak ziek. Maar als uw kind na de vakantie toch nog ruimschoots in al z’n kleren past, is er ook niets aan de hand. Groeien gaat toch vaak in spurts.

Onbezorgd smullen?

Vakanties zijn er natuurlijk ook om te genieten van buitenlandse delicatessen, verfrissende zomerdrankjes of om uitgebreid te barbecuen. Toch is een beetje kieskeurigheid en oplettendheid wel nodig.

 • In veel landen is het water uit de kraan niet drinkbaar.
 • Maak ijsblokjes uitsluitend van gekookt of mineraalwater.
 • Verpakte ijsjes zijn veilig, maar schepijs kan een bron van bacteriën zijn. Een oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat het ijs niet koel of hygiënisch genoeg wordt bewaard.
 • Besmet voedsel ziet er dikwijls normaal uit, ruikt goed en smaakt uitstekend. Maar toch: behalve ijs en water kunnen ook vlees, vis, kip, melk en rauwe groenten nare ziektebronnen zijn. Voedsel snel verhitten (100 graden), een kwartier doorkoken of goed gekoeld bewaren (een koeltas is geen koelkast!) voorkomt vaak al veel ellende. Was groenten en fruit zonodig in gekookt water.
 • Koop voedingsmiddelen zo kort mogelijk voor het gebruik.
 • Vermijd het consumeren van rauw (tartaar) of halfrauw vlees en rauwe schelpdieren.
 • Bescherm het voedsel tegen vliegen.
 • Was het keukengerei en vaatwerk af in heet sop – ook op de camping – en droog ze vlug af. Gebruik altijd schone theedoeken.
 • Voor onderweg: vacuümverpakte vleeswaren en vlees zijn ongekoeld en in een warme omgeving minder lang houdbaar dan de verpakking aangeeft!

Last van reisziekte?

Een wit smoeltje, veel gegaap en weinig gespreksstof? Dan is het hoog tijd om te luchten. Als dat (nog) kan tenminste. Zoniet, dan is het handig om wat afsluitbare plastic bakjes binnen handbereik te hebben. Even overgeven, deksel erop, slokje water om de smaak weg te spoelen, een nat washandje om het klamme voorhoofd af te vegen en het leed is voorlopig weer geleden. Plastic bakjes koopt u gewoon per setje van vier of vijf stuks bij Albert Heijn of Blokker. Tijdens een stop kunnen ze in een toiletruimte even worden omgespoeld. Handiger dan plastic zakken, want dat is vaak nog een heel geknoei in de auto…

Voorkomen is natuurlijk altijd beter. Last van wagen-, zee- of luchtziekte? Neem de volgende tips in acht:

 • geen vette dingen of melkproducten eten en geen priklimonade drinken voor het vertrek
 • onderweg normaal eten en niet snoepen
 • lezen en computerspelletjes spelen verergeren de klachten
 • cassettes met muziek of verhalen zijn vaak ideaal als afleiding. Hetzelfde geldt voor spelletjes als Ik zie, ik zie…
 • met de ogen dicht liggen kan helpen
 • probeer in het vliegtuig een plaatsje bij het raam – net boven de vleugels – te regelen
 • op de boot is een plek op het achterdek het beste.

In de auto:

 • niet roken, geen parfum spuiten
 • zorg voor voldoende frisse lucht
 • laat een kind met wagenziekte vooruit kijken – dus in het midden zitten. Een ouder kind kan eventueel een tijdje voorin zitten
 • probeer haarspeldbochten zo veel mogelijk te vermijden, en rustig op te trekken en af te remmen.

Hoe ontstaat bewegingsziekte?

Wagen-, zee- en luchtziekte vallen allemaal onder dezelfde noemer: bewegingsziekte. Eigenlijk is dat een gezonde reactie van ons lichaam op ongebruikelijke bewegingen. Het evenwichtsorgaan in het oor registreert voortdurend onze bewegingen, en geeft die door aan de hersenen. Als je in een auto zit, merkt het evenwichtsorgaan allerlei bewegingen op. Maar de spieren geven het signaal af dat het lichaam stil zit. Tegelijkertijd signaleren de ogen dat het lichaam weliswaar ten opzichte van de auto nauwelijks beweegt, maar ten opzichte van de omgeving wel degelijk. Van al die tegenstrijdige informatie raken de hersenen in de war en wordt het braakcentrum geprikkeld. Zo ontstaat misselijkheid. Kinderen tussen de 3 en 12 jaar hebben het meeste last van bewegingsziekte. Baby’s blijken er ongevoelig voor.

Gelukkig bieden de apotheek?en drogist uitkomst. Een beproefd middeltje is Prima-tour. Dit werkt zes tot acht uur en moet een half uur voor vertrek worden ingenomen. Verder zijn er de homeopathische tabletjes van VSM; Travelin. Nadeel hiervan is dat hiermee al twee tot drie dagen van tevoren moet worden gestart.

Ook handig: de Sea-Band, een polsbandje met een acupunctuurwerking, waardoor het evenwichtsorgaan wordt gestimuleerd. Verkrijgbaar bij apotheken in setjes van twee. Of te bestellen via www.drogisterij.net (€ 14,55). De bandjes schijnen in 87 procent van de gevallen misselijkheid te voorkomen of in elk geval sterk te verminderen.

Pas op je dochter!

Nederlandse meisjes van een jaar of 13 kunnen er – zeker in de ogen van de spreekwoordelijke temperamentvolle zuidelijke types – soms al behoorlijk volwassen uitzien. Toch zijn zij vaak nog niet opgewassen tegen gewenste of ongewenste intimiteiten van plaatselijke Don Juans.

Enige voorzorgsmaatregelen kunnen daarom geen kwaad:

 • Informeer tienerdochters over eventuele cultuurverschillen Wat in Nederland als ‘normaal’ gedrag wordt beschouwd, kan in een zuidelijk land als uitnodigend of zelfs uitdagend worden opgevat.
 • Maak afspraken over wat er wel en niet mag (bijvoorbeeld: nooit meegaan naar een tent of huisje van vreemden, altijd doorgeven waar je bent en hoe laat je uiterlijk terugkomt, in het donker niet alleen naar huis of tent lopen en dergelijke).
 • Laat dochters niet alleen of met maar één vriendinnetje naar disco-avonden gaan, maar altijd met een groepje, bij voorkeur met (bekende) jongens erbij (broers). Misschien is het mogelijk zelf een oogje in het zeil te houden of daarover afspraken te maken met ouders van vakantievriendinnetjes.
 • Maak kennis met eventuele vakantievriendjes, zodat u weet wat voor vlees u in de kuip heeft.
 • Maak – als het even kan – ook kennis met de ouders van vakantievriendjes en -vriendinnetjes.

Ziek in de vakantie

Als kinderen in het buitenland ziek worden, kan het lastig zijn om te achterhalen waar je de gewenste medische hulp kunt krijgen.

 • In westerse delen van de wereld (Europa, Noord-Amerika) is het niveau van de medische stand vergelijkbaar met Nederland. Meestal kunnen ook toeristen op het spreekuur terecht. Kies bij twijfel over de medische deskundigheid voor een specialist (kinderarts) in een wat grotere plaats. Informeer van tevoren naar de kosten: vaak moeten buitenlanders contant betalen. Vraag altijd een rekening in verband met de verzekering.
 • Soms zijn in het buitenland medicijnen verkrijgbaar die in Nederland onder een andere naam worden aangeboden, of zelfs niet toegelaten zijn. Bovendien grijpen buitenlandse artsen vaak sneller naar medicatie. Nederlandse artsen zijn, als het om kinderen gaat, hierin wat terughoudender. Telefonisch contact met de eigen huisarts kan in twijfelgevallen uitkomst bieden.
 • Neem een eigen huisapotheek mee met daarin alle vertrouwde middeltjes. Denk in elk geval aan: middelen om te gebruiken bij diarree (ORS), koorts, insectensteken of -beten, pijnstillers (paracetamol), neus- en oordruppels, desinfecterende middelen en een thermometer.
 • Neem bij uitstapjes in het buitenland een EHBO-tasje mee (zeker bij excursies naar onherbergzame oorden). Ingrediënten: verband, pleisters, pincet, desinfecterende middelen, pijnstillers, insectenwerende crème of lotion, anti-jeukcrème, anti-zonnebrandproducten.
 • Voor kinderen die een reis buiten de westerse wereld maken, kunnen extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Dat geldt niet alleen voor tropische gebieden, maar ook voor landen als Turkije, Marokko en sommige Oost-Europese landen. Overleg met de huisarts, het reizigersvaccinatiebureau of de GG&GD over de noodzaak van inentingen en/of malariapillen.

Elk kind een eigen budget

Ballen, opblaasboten, armbandjes en emmertjes; op vakantie transformeren zelfs de meest gewone voorwerpen in verleidelijke hebbedingen. Hoe houden we de stemming in de ploeg opgewekt zonder er financieel aan ten gronde te gaan?

Er zijn diverse mogelijkheden. Stel bijvoorbeeld voor dat elk kind tijdens de vakantie één souvenir mag uitzoeken. Of laat ze zelf tijdig een spaarpotje aanleggen, en vul dit eventueel aan. U kunt ook afspreken dat ieder kind een bepaald vakantiebudget krijgt, dat naar eigen inzicht mag worden besteed. En op is op, natuurlijk.

Als het om buitenlandse valuta gaat, is het voordeliger om vakantiegeld pas op de vakantiebestemming uit te keren, na een opname bij de geldautomaat. Geld wisselen bij Nederlandse banken is vrij duur.
 

Reageer op artikel:
Tips voor onderweg en op vakantie
Sluiten