Redactie
Redactie Alcoholgebruik 21 jun 2018

Tips voor ouders om NIX te doen

De meeste jongeren roken of drinken voor het eerst als ze in de puberteit zijn. Op deze leeftijd experimenteren ze met van alles, en roken en drinken horen daar ook bij. Daarom moeten ouders eerlijk zijn over alcohol en roken.

Pubers zijn tussen de 11 en 17 jaar nog volop in de groei; drank tast hun hersenen aan. Uiteindelijk worden zij er vergeetachtig van, en verliezen ze de vaardigheid om zich te focussen. Hierdoor kunnen hun schoolprestaties in een rap tempo achteruit gaan.

NIX18 is bedoeld om jongeren – en hun ouders – duidelijk te maken dat het beter is om de consumptie van alcohol uit te stellen totdat ze er geestelijk en lichamelijk beter mee om kunnen gaan. Natuurlijk is het nog verstandiger wanneer ze er voor kiezen om uiteindelijk helemaal geen alcohol te drinken of te roken.

3 Tips om NIX te doen

1. Begin er niet aan
Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als ze jong zijn dan zijn ze veel gevoeliger voor alcohol. Je kunt dus beter ervoor zorgen dat je puber zo laat mogelijk begint met drinken. En aan roken moeten ze al helemaal niet beginnen! Pubers hebben behoefte aan grenzen, dus wees als ouder duidelijk en leg uit dat er tot 18 jaar niet gerookt of gedronken wordt.

2. Geld overhouden voor leuke dingen
Roken en drinken kost veel geld. Door geen geld uit te geven aan twee pakjes sigaretten heeft je puber bijvoorbeeld al snel een bioscoopkaartje uitgespaard. Of in plaats van alcohol te kopen, houdt je puber aan het eind van de maand geld over voor die te gekke sportschoenen of kan hij of zij doorsparen voor die mooie scooter of vakantie naar een zonnig oord!

3. Wat kun je als ouder doen?
Praat op een rustig moment over het onderwerp NIX. Doe dit als de sfeer goed is, bijvoorbeeld op vakantie, als iedereen ontspannen is óf na het samen kijken van een leuke film. Leg als ouder vooral uit wat de directe gevolgen zijn van roken en drinken en wees duidelijk over welke regels er zijn. Het is ook goed om afspraken te maken met andere ouders, bijvoorbeeld de ouders van de vrienden van je puber, over hoe om te gaan met het onderwerp NIX.

Websites om NIX voor te stellen aan je kind

www.hoepakjijdataan.nl
www.uwkindenalcohol.nl
www.uwkindenroken.nl

Meer informatie over NIX doen: www.nix18.nl

Reageer op artikel:
Tips voor ouders om NIX te doen
Sluiten