Redactie
Redactie Mediagebruik 21 jun 2018

Tips voor veilig gamen


Stel grenzen

Geef een limiet voor de totale beeldschermtijd per dag. Die tijd kunnen kinderen dan zelf verdelen tussen pc, GameBoy, spelcomputer of tv. Zet de eierwekker, of installeer software waarmee je de computertijd kunt reguleren. De hoeveeheid tijd hangt sterk af van de leeftijd. Een richtlijn voor wat oudere basisschoolkinderen: maximaal twee uur per dag. En laat ze minstens evenveel tijd buiten spelen.

Bied ‘gezonde’ keuzes

Laat je een kind kiezen tussen een zak chips en een appel, of tussen een appel en een peer? Flauwe vraag natuurlijk, maar precies zo kun je zorgen voor een ‘gezond’ aanbod aan games. Zodat elke keuze van het kind oké is. Wat de kinderen ook mogen beweren: er is heus óók een groot aanbod aan creatieve, niet gewelddadige games.

Zet pc (en tv) in woonkamer

Is die pc in de kinderkamer echt nodig voor het huiswerk? In de woonkamer hou je veel makkelijker zicht op wat er gedaan wordt en hoe lang.

Leer ze kritisch zijn

Afspraken over welke games kinderen spelen en hoe lang, geven geen garantie dat ze zich eraan houden. En toch hebben ze zin. Ouders maken dan namelijk duidelijk wat ‘normaal’ is. Het gaat erom, aldus dr. Peter Nikken, dat jongeren zelf een kritische blik ontwikkelen op gamen, en afspraken helpen daarbij. ‘Een discussie over de negatieve én positieve kanten van gamen zet hen meer aan het denken dan een monoloog over verderfelijke games. Stel vragen als: ‘Denk je dat politieagenten in het echt net zo makkelijk mensen doodschieten?’

Samen met je kind gamen – en het zo in de gaten houden – kan ook. Maar volgens Nikken kleeft daar wel een risico aan: is het een game met veel geweld, dan legitimeer je dat als het ware door mee te spelen.?Ook scholen kunnen bijdragen aan de kritische blik. Er zijn diverse onderwijsprogramma’s om kinderen mediawijs te maken, zoals het Diploma Veilig Internet (meer info op www.iksurfveilig.nl).

Blijf op de hoogte

Steeds meer scholen organiseren informatieavonden voor ouders en leerkrachten over computers, games en internet. Met als centrale vraag: hoe kunnen opvoeders, op school en thuis, opvoeden in dit informatietijdperk? Meer informatie bij:

Stichting de Kinderconsument: www.kinderconsument.nl
Stichting k.o.e.i. (kinderen, opvoeding, educatie, internet): www.stichtingkoei.nl
werkgroep tv-geweld (draaiboek om zelf een ouderavond te organiseren over ‘kind, tv en computer’): www.tvgeweld.nl
Stichting Mijn Kind Online: www.mijnkindonline.nl

Reageer op artikel:
Tips voor veilig gamen
Sluiten