Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018

Tips: zo maak je lezen leuk

Lezen is belangrijk, maar helaas pakken lang niet alle kinderen met plezier een boek. Met deze tips krijgt je kind meer plezier in lezen.

Voordelen lezen

Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Door te lezen wordt de verbeeldingskracht geprikkeld, leer je je beter te concentreren en het is een goede training voor de hersenen.  Helaas vinden niet alle kinderen lezen leuk of ze vinden gamen en computeren nog veel leuker. Heb jij moeite je kind aan het lezen te krijgen? Met deze tips stimuleer je je kind om vaker een boek te pakken.

1. Voorlezen

Lees je kind elke dag minimaal een kwartier voor. Ook als je kind zelf al (lang) kan lezen. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, het zorgt voor een grotere woordenschat en het is een gezellige manier om je kind te laten merken dat lezen leuk is.

2. Lees samen

Kan je kind lezen, lees dan eens samen een boek. Om de beurt een bladzijde bijvoorbeeld of lees het eerste hoofdstuk samen en laat je kind dan verder alleen het boek uitlezen. Vind je kind een boek niet leuk, kies dan een ander boek. Lezen moet geen straf zijn.

3. Elke dag

Lees liever elke dag 10 minuten met je kind, dan twee keer per week een uur. Ook in de zomervakantie. Uit onderzoek is gebleken dat er door veel kinderen dan niet of nauwelijks wordt gelezen en dat hun technische leesvaardigheid daardoor achteruit gaat. Dit noemen ze ook wel de zomerdip.

4. Goede voorbeeld geven

Zien lezen, doet lezen. Oftewel: lees zelf regelmatig een boek of tijdschrift in bijzijn van je kind. Neem je kind ook mee als je boeken gaat lenen bij de bibliotheek of als je naar een boekwinkel gaat.

5. Zorg voor boeken en tijdschriften

Laat je kind regelmatig boeken lenen bij de bibliotheek of geef eens een boek cadeau op z’n verjaardag of een andere gelegenheid. Met een abonnement op z’n favoriete tijdschrift maak je je kind ook zeker blij.

6. Kies het juiste boek

Kies boeken met of voor je kind uit die passen bij de ontwikkeling van je kind. Het juiste leesniveau wordt aangegeven door middel van het AVI systeem. Er zijn twaalf in principe aan de leerjaren gekoppelde AVI niveaus. Zo geeft AVI M3 het leesniveau aan van de gemiddelde leerling halverwege groep 3 (M = Medio) en AVI E3 het leesniveau van de gemiddelde leerling eind groep 3 (E = Eind). AVI Plus betekent dat het leesniveau van een kind hoger is dan gemiddeld.

Kies daarnaast voor onderwerpen die je kind interesseren. Dit hoeven niet per se leesboeken te zijn. Ook aan informatieve boeken kan een kind veel plezier beleven als het over iets gaat dat hij spannend of interessant vindt. Zo heb je de meeste kans dat je kind lezen echt leuk gaat vinden.

Reageer op artikel:
Tips: zo maak je lezen leuk
Sluiten