Redactie
Redactie ADHD 19 jun 2018

Traag opstarten

antwoord

Veel kinderen hebben moeite om ’s ochtends zonder al te veel aansporing alles gedaan te krijgen. En er zijn veel ouders die gek worden van het constante aansturen, de strijd en de race tegen de klok, zeker op de vroege ochtend. Voor een kind met ADHD is het overzien en plannen van het ochtendspitsuur pittig, omdat hij snel afgeleid is en niet goed kan inschatten hoeveel tijd hij ergens voor heeft of voor nodig heeft. En als je zelf erg weinig energie hebt, zal je vast ook niet zoveel geduld hebben. 

Het nadeel van de ochtend starten met stress en irritatie is dat het de aftrap van je dag is en dat je met zo’n vervelend gevoel je kinderen af zet op school. 

Reden genoeg om er verandering in aan te brengen! Wat kun je doen? 

  • Leg je zoon eens rustig uit waarom je het zo fijn zou vinden als de ochtenden soepeler verlopen. Waarom is dat voor jou – met je lage energielevel – fijn, waarom is het voor hem fijn als het lukt (qua zelfstandigheid bijvoorbeeld).
  • Dat het niet lukt met beloningssystemen kan komen doordat het geen onwil is maar onmacht. Pas als hij goed overzicht heeft en goed geholpen wordt, kan hij aan de slag om het te laten lukken! 
  • Het kan goed werken als je met je zoon samen een lijstje maakt met de stappen die hij voor vertrek naar school zelf moet doen. Als je dit lijstje plastificeert, kan je zoon dagelijks bij elk afgewerkt punt een vinkje zetten met een whiteboard-stift, zodat hij ziet waar hij is en wat er nog moet gebeuren. Vaak is het schema na een paar weken niet meer nodig. Een handig hulpmiddel!
  • Loop eens met je zoon na wat er al goed gaat in de ochtend. Onderzoek ook samen met hem hoe het komt dat sommige dingen niet lekker lopen. Wat kan hem helpen om het te laten slagen? Laat hem vooral zelf (mee)denken, dat zorgt voor meer kans van slagen.
  • Jij – of je kind – kan vaak al een heleboel aan de situatie doen waardoor het ochtendritueel beter lukt. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk te doen is in de ochtend; de avond ervoor tas al inpakken, ontbijttafel al klaar zetten s’avonds en brood voor mee naar school samen klaarmaken voor het slapengaan. Dat scheelt allemaal al een heleboel in de ochtend. 

Als laatste een inkoppertje, maar wel heel vaak de oplossing: zorg dat jullie op tijd op staan. Kijk eens goed hoelang jullie nodig hebben om het zonder haasten en strijd te laten verlopen als je bovenstaande dingen ook toegepast hebt. Soms is 15 minuten eerder starten de manier om zonder ‘schiet nou eens op’ en verdere irritaties de deur uit te gaan. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Traag opstarten
Sluiten