Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Opvoeden 20 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

De traditionele rolverdeling in het huishouden begint al bij kinderen, laat onderzoek zien

Hun eigen kamer opruimen, even een boodschap halen, de afwas doen: als je kinderen oud genoeg zijn, kun je ze langzaamaan wat meer huishoudelijke klusjes geven zodat ze zelfstandig kunnen worden. Maar geef jij je dochter per ongeluk meer taken dan je zoon? Vast niet bewust, maar toch is de traditionele rolverdeling in het huishouden zelfs terug te zien bij kinderen.

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2016 bleek namelijk nog dat meisjes in de leeftijdscategorie 12-19 jaar maar liefst 4 uur per week meer dan jongens besteden aan het huishouden en het helpen van andere gezinnen.

Meisjes krijgen minder zakgeld

Dat meisjes meer doen is niet de bedoeling, maar het wordt nog erger: degenen die betaald krijgen voor hun klusjes in het huishouden, krijgen ook nog eens minder geld. Uit analyses van duizenden gebruikers van een Amerikaanse ‘klusjes-app’ blijkt dat jongens wekelijks gemiddeld  13,80 dollar verdienen met klusjes, terwijl meisjes het moeten doen met slechts de helft daarvan (6,71 dollar).

Dat verschil is er trouwens ook buiten de klusjes om: volgens Brits onderzoek krijgen meisjes tot 16 jaar gemiddeld 2,20 pond minder zakgeld per week dan jongens. Daarnaast zouden ze minder de vrijheid krijgen om zelf te bepalen waar ze hun geld aan uitgeven.

Traditionele rolverdeling in het huishouden

Ook het soort klusjes dat jongens en meisjes doen is anders. Meisjes doen meer klusjes binnenshuis, zoals koken en de was. Jongens doen meer buiten, zoals in de tuin werken.

LEES OOK: ‘Zesjarige meisjes denken dat jongens slimmer zijn’

Op deze manier is het natuurlijk geen wonder dat de traditionele rolverdeling onder volwassenen nog steeds bestaat. Eerder genoemd onderzoek van de SCP wees uit dat vrouwen gemiddeld 9 uur per week meer aan het huishouden besteden dan mannen. Dat hangt weliswaar logisch samen met het feit dat vrouwen nog altijd minder werken, maar is natuurlijk niet meer van deze tijd.

Langzaam meer gelijkheid

Wel zijn er tekenen dat er meer gelijkheid aan zit te komen, schrijft de New York Times. Zo zouden jongens inmiddels evenveel tijd als meisjes besteden aan het zorgen voor familieleden. Als dat betekent dat ze ook meer betrokken vaders worden, is er een kans dat mannen minder gaan werken en vrouwen meer.

En ouders: als jullie je steentje bij willen dragen aan de gendergelijkheid in Nederland, stuur je zoon dan wat vaker naar de supermarkt of laat ‘m een keer oppassen (en koken zal hij toch ook moeten leren). Zijn jullie met z’n tweeën, geef dan ook het goede voorbeeld door een gelijke taakverdeling te maken die ook buiten de traditionele rolverdeling treedt. Alle meisjes zullen je dankbaar zijn.

Dit vind je misschien ook interessant:

Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
De traditionele rolverdeling in het huishouden begint al bij kinderen, laat onderzoek zien
Sluiten