Redactie
Redactie Ouders 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Traditionele rolverdeling populair onder jeugd

Hoe zien jongeren later de taakverdeling voor zich als ze zelf een gezin met kinderen hebben? Uit onderzoek blijkt dat ze vaak het voorbeeld van hun ouders willen volgen. En die taakverdeling is blijkbaar vaak nog behoorlijk traditioneel.

Maar weinig meisjes willen een fulltime baan als ze later een gezin hebben met jonge kinderen. 3 procent van de meisjes geeft aan om voltijd te willen werken, tegenover 34 procent van de jongens. Zorg voor de kinderen en het huishouden moet eerlijk verdeeld zijn, vindt meer de helft van de jongeren. Dit blijkt uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder 4042 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 25 jaar.

Parttime baan

Wanneer de ondervraagden een gezin zouden hebben met kinderen die nog niet naar school gaan, hebben zowel meisjes als jongens een voorkeur voor een parttime baan. 48 procent van de jongens en 41 procent van de meisjes willen dan drie of vier dagen willen werken. Evenveel meisjes zijn ook tevreden met één of twee dagen betaald werk, maar jongens willen dit liever niet.

Van de jongens die later gaan samenwonen maar nog geen kinderen hebben, wil zes op de tien een fulltime baan. Voor meisjes is dit op vier op de tien.

Eerlijke verdeling huishouden en zorg kinderen

Hebben de jongeren een gezin met jonge kinderen, dan zouden vier op de tien meisjes meer in het huishouden willen doen dan hun partner. Drie op de tien jongens willen dat hun partner meer in het huishouden doet. Toch vindt een meerderheid van de ondervraagden dat het verdeling van de huishoudelijke taken beter is.

Ook voor het opvoeden geldt dat jongeren vinden dat dit gezamenlijk opgepakt moet worden. Twee derde van zowel de jongens als meisjes geeft hier de voorkeur aan. Maar een groot deel is juist voorstander van een traditionele verdeling. 29 procent van de meisjes vinden dat zij meer tijd moeten besteden aan de opvoeding, tegenover 22 procent van de jongens die vinden dat hun partner de grootste rol in het opvoeden op zich moeten nemen.

Eigen gezinssituatie als voorbeeld

De denkwijze van de jongeren ligt volgens het onderzoek van het CBS aan de manier waarop zij zijn opgevoed. Een groot deel van de ondervraagden ziet hun eigen gezinssituatie als voorbeeld voor de toekomst. Van de jongens die een vader hebben die vooral werkt, wil 37 procent fulltime werken in een gezin met jonge kinderen. Dit staat tegenover 27 procent van de jongens van wie beide ouders een gelijke werkverdeling hebben.

Bijna de helft van de meisjes die ouders hebben evenveel werken, zou drie of vier dagen willen werken. Als de vader in het ouderlijk gezin een fulltime baan heeft, zijn er vier op de tien meisjes die drie of vier dagen willen werken.

Bron: NU.nl / CBS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Traditionele rolverdeling populair onder jeugd
Sluiten