Janne Vogel
Janne Vogel School 16 jul 2018

Trend: outdoor kinderdagverblijven (waldkita’s) in Duitsland

Duitsland gaat back tot basic. In ons buurland werden de afgelopen 15 jaar meer dan 1500 outdoor kinderdagverblijven geopend, ook wel waldkitas genoemd. Het buiten zijn heeft een hoop voordelen, zeggen voorstanders van de trend.

We zoomen voor dit artikel in op ‘Robin Hood Waldkindergarten’ in Berlijn, waar kinderen tussen de 3 en 6 iedere ochtend de natuur in trekken.

Outdoor kinderdagverblijven

De verschillen tussen een normaal kinderdagverblijf en een ‘forest’ kinderdagverblijf zijn groot. Wanneer de kinderen in het park aankomen, gaan ze volledig hun eigen gang. Officieel moeten ze bij hun begeleiders blijven, maar veel kinderen durven erop uit te gaan en hun eigen plan te trekken. Nog iets: er is geen speelgoed in het park aanwezig. Kinderen spelen met wat ze buiten vinden – stokken, stenen, modder of ‘s winters zelfs ijspegels. Doordat er geen speelgoed is, is er minder ruzie. Kinderen sluiten elkaar minder snel buiten, omdat ze met elkaar willen spelen, legt een Robin Hood leraar uit.

Leerzaam

Kinderen leren niet over beesten en planten uit boekjes, nee, ze zien alles met hun eigen ogen. De instructeurs leren de kinderen lessen op basis wat ze vinden. Een nestje bijvoorbeeld, of soms zelfs een dood beest. Hierdoor leren ze over de natuurlijke wereld. Robin Hood biedt ‘s middags ook wat tijd binnen aan, zodat kinderen de dagen buiten ‘creatief kunnen verwerken’, door bijvoorbeeld te knutselen.

LEES OOK: 5 x zelfstandige kinderen opvoeden doe je zo

Risico’s

Het buiten spelen komt niet zonder risico’s. Kinderen van de Robin Hood krijgen bijvoorbeeld kleine messen mee voor ze de dag buiten starten, vertelt een van de instructeurs: ‘Als ze zich snijden, weten ze dat de messen heel scherp zijn, en zal het niet weer gebeuren.’ In veel landen worden risico’s zo veel mogelijk beperkt, maar dit Duitse leermodel laat zien dat kinderen leren van hun fouten en ervaring opdoen met het omgaan met risico’s. Of dit als ouders zelf een keuze is, is natuurlijk de hamvraag.

Waarom?

Duitse ouders sturen hun kinderen naar dit soort dagverblijven voor een reden. De waldkitas worden publiek gefinancierd en bemoedigen kinderen ondertussen om gezond en actief te leven. Daarnaast leren ze een mooie balans vinden in de technologische wereld waarin ze opgroeien.
Dat dit model kinderen een goede start geeft op de basisschool, is bewezen. Uit onderzoek van de Heidelberg University blijkt dat kinderen die op waldkitas hebben gezeten beter scoren dan hun medeleerlingen, op cognitief, sociaal, creatief en fysiek gebied.

Mothering

Reageer op artikel:
Trend: outdoor kinderdagverblijven (waldkita’s) in Duitsland
Sluiten