Treuzelen

antwoord

Je geeft al aan dat hij een denker en dromertje is, dat kan meespelen. Dromertjes zijn vaak tijdens bijvoorbeeld het omkleden heel snel afgeleid, waardoor het heel lang kan duren. Het lijkt er zo in je mail niet op dat het onwil of tegenzin van hem is, tenslotte vindt hij het sporten erg leuk en wil dus graag. Jullie worden er inmiddels natuurlijk een beetje gek van en dus zal het geheel met de nodige negatieve energie gepaard gaan. Ik denk dat die aanpak geen resultaat gaat opleveren, anders had het dat allang gedaan. 

Stap 1
Ga een vaste aanpak hanteren. De ene keer negeren, de andere keer boos worden of belonen is verwarrend en werkt meestal niet. 

Stap 2
Breng het dan weer helemaal terug in het positieve en benadruk hoe fijn het voor hem zal zijn als het vertrekken soepel verloopt – laat achterwege hoe vervelend het nu voor hem/jullie is. Bedenk samen met hem wat kan helpen om het goed te laten verlopen. Bijvoorbeeld:

  • Wat houdt hem bij de les?
  • Hoelang heeft hij nodig?
  • Hoe denkt hij aan de begintijd?
  • Hoe weet hij hoelang hij nog heeft?
  • Wat spreken jullie voor leuks af als het hem gelukt is het een tijd goed op tijd te laten verlopen?
  • Wat kunnen jullie vooraf al doen (bijvoorbeeld tas pakken, spullen op vaste plek)
  • Wat moet er bij de verschillende activiteiten mee? (hang lijstjes op zodat hij een checklist heeft!)
  • Wat kun jij doen om te helpen en wat juist niet?

Bij dromerige of drukke, snel afgeleide kinderen helpt het vaak om de stappen heel duidelijk voor ze uit te schrijven op papier. Wat moet er allemaal gedaan worden, in welke volgorde en wat moet ermee gebeuren. Soms werkt het als je dit overzicht plastificeert, ophangt en je zoon met een boardmarker laat aanvinken wat al gedaan is. 

Bekijk samen hoe lang hij nodig heeft als hij vlot doorwerkt en hou deze tijd (met wat reserve) aan voor de volgende keren. Spreek met hem door hoe je hem waarschuwt dat hij moet beginnen en of hij het fijn vindt te werken met een kookwekkertje zodat hij kan zien hoe lang hij nog heeft. 

Hou het bij het oefenen vooral leuk en positief. Volg hoe het gaat en kijk wat nodig is om verder nog af te spreken. Prijs hem als het lukt en als hij goed op weg is. 

Reageer op artikel:
Treuzelen
Sluiten