Troep maken

antwoord

Waarschijnlijk heeft je dochter er ook last van. Niet van de troep, maar vast wel van haar moeder die alsmaar ‘zeurt’ of boos wordt. Dat is altijd een goed uitgangspunt om iets te gaan aanpakken; er is winst voor iedereen: in dit geval een opgeruimd huis en minder vaak en boze moeder!

Om gezamenlijk een plan te maken rond dit punt is 10 jaar oud genoeg. Als ouders dingen opleggen of bedenken hoe het maken van troep stopt (belonen, straffen, boos worden), komt het alleen vanuit ons en is er veel minder commitment dan wanneer je met elkaar een plan van aanpak maakt. Dus samen aan de slag!

 1. Bespreek met je dochter dat er nu steeds maar gedoe is rond haar spullen die in huis rondslingeren. Voor haar irritant en voor jou ook. Jullie gaan dus een plan maken zodat het geen gedoe meer oplevert en er meer gezelligheid is!
  NB: Je kunt het natuurlijk ook breder pakken en het met het hele gezin doen: allemaal afspraken over spullen in huis laten slingeren of voor ieder een andere afspraak. 
   
 2. Je kunt samen de voordelen bedenken als het lukt! Waarom zou dat fijn zijn?
   
 3. Vraag haar hoe zij het graag zou willen zien. Wat zou ze van jou willen, wat kan ze zelf doen, hoe denkt zij dat het geen bespreekpunt meer hoeft te zijn. Daarna geef je jouw visie, hoe zou jij het graag willen. Hoe denk jij dat het kan lukken?
   
 4. Bedenk met bovenstaande als uitgangspunt samen een plan. Ze zal gaan leren om haar spullen op te ruimen en wanneer je iets leert gaat dat niet altijd in één keer goed!
  – Waar en wanneer mag ze wel gewoon haar spullen laten slingeren, en waar niet? Bijvoorbeeld: wel op haar eigen kamer, maar niet in de huiskamer.
  – Spreek bijvoorbeeld drie opruimmomenten af voor spullen die in de huiskamer liggen: voor lunch, voor avondeten, voor naar bed gaan?
  – Hoe speken jullie af dat je haar helpt herinneren als ze vergeet iets op te ruimen (bijvoorbeeld: een codewoord, gebaar of memobriefjes, vooraf vriendelijk helpen herinneren aan de afspraak in plaats van na afloop corrigeren).
  – Op welke dag van de week zal haar kamer opgeruimd zijn? Tot die tijd begin jij er niet over. Misschien mag je haar wel helpen herinneren?
  – Is er een plek waar jij spullen van haar kunt neerleggen of kunt indoen, wat ze aan het einde van de dag mee naar boven neemt?
  – Hoe kun je haar aan de afspraken helpen herinneren op een rustige manier (post-it, sms’je, gek woord of gebaar)?
  Kortom: bedenk samen hoe het kan lukken en wat jullie allebei reëel vinden. Daarvoor moet je zelf wellicht ook wat water bij de wijn doen
   
 5. De afspraak voor jou wordt: als ze er niet aan denkt, blijf jij rustig en herinner je haar eraan zonder boos te worden. Door zelf ook mee te doen met de afspraken wordt het iets van twee kanten. Dat vindt ze vast leuk en een goed idee!
   
 6. Noteer de afspraken, hang ze op en laat haar bedenken wat ertegenover staat als het haar lukt. Bijvoorbeeld: per dag een krul achter de dag en als het een week lukt iets leuks doen of lekkers eten. 
   
 7. Bespreek ook wanneer jullie het plan evalueren; is het zo goed of moet het eventueel nog iets worden bijgesteld? 

Door het op een leuke, positieve gezamenlijke manier aan te pakken haal je het meestal uit de negatieve sfeer en is de kans van slagen veel groter. Als ze een sloddervos is, zal ze waarschijnlijk altijd wel wat aansporing nodig hebben maar ze kan natuurlijk wel leren om dat binnen de perken te houden. 

Geef haar regelmatig complimenten, daarvoor is het nodig dat je je focust op de momenten waarop het haar wel lukt om iets op te ruimen en dat je de momenten minder groot maakt waarop ze het vergeet. 
Bijvoorbeeld: ‘Jee, je denkt er helemaal uit jezelf aan om je tas mee te nemen, wat fijn!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Troep maken
Sluiten