Redactie
Redactie Ouders 13 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Niet op vakantie? Maak van je tuin een vakantieoord voor de kinderen (en jezelf)

In de meivakantie kunnen we niet op vakantie en misschien is het ook nog wel nodig om de zomervakantie in ons eigen kikkerlandje te vieren. In dat geval moeten we er maar het beste van maken, nietwaar? Dan gaan we gewoon lekker op vakantie in Tuinesië: de tuin dus!

Maak daarom van je tuin (of balkon of dakterras) een vakantieoord waar de kids en jullie een onvergetelijke vakantie zullen hebben.

Van je tuin een vakantieoord maken

Deze dingen maken van je tuin een plekje om bij weg te dromen.

Bouw een hut

Of beter nog, laat de kids helpen met een hut bouwen van oude planken, takken en stukken hout. Zo vermaken ze zich eerst met het maken van de hut (denk ook een aan een boomhut als daar de mogelijkheid voor is) en vervolgens hebben ze hun eigen en zelfgemaakte plek in de tuin.

Geef ze een eigen plekje in de tuin

Kies een plek uit in de tuin waar volwassenen niet mogen komen. Een chill-plek voor de kids dus. Heb je de ruimte? Geef de kinderen dan een eigen tuinhuisje, een oude caravan of iets anders waar ze een eigen chill-kamer van kunnen maken. Minder ruimte beschikbaar? Een paar zitzakken of boomstammetjes gaan ook prima door als hangplek in eigen tuin. Of ga aan de slag met lange takken en een hoeslaken en zet zo een tent in elkaar.

Mik de bal

Pak er een oud laken bij en knip hier op verschillende plekken cirkels uit. Schrijf onder de cirkels punten, bijvoorbeeld 10 op de makkelijkste plek en 50 op de moeilijkste plek. Hang het laken op en probeer met een bal te mikken op het gat waar je de meeste punten mee wint. Tel na vijf keer gooien de punten bij elkaar op en degene met de meeste punten wint.

Bootje voor de deur

Ben je gezegend met water dat grenst aan je tuin? Schaf dan een roeibootje aan! Dat kan een rubberboot zijn, maar ook een tweedehands schuitje via Marktplaats bijvoorbeeld. Hoe fijn is het voor de kinderen (met diploma) om heerlijk te kunnen dobberen op het water? En zelf heb je er vast ook nog plezier van.

Zwembad in de tuin

En dan bedoelen we natuurlijk geen opblaasbadje voor kleuters. Nope, een heus zwembad met pomp die het water schoonhoudt en waar de kids elke dag in kunnen springen, spetteren en zwemmen. Zet het zwembad aan het begin van het seizoen neer, vul het met water en laat het de hele vakantie staan voor heel veel waterpret. Wij kunnen wel raden wie gaat dobberen tijden warme avondzon als de kinderen op bed liggen.

Watermuur bouwen van lege flessen en emmers

Zet een grote houten plaat neer in de tuin (of gebruik de schutting) en maak een watermuur. Verzamel lege flessen, emmers en oude plastic buizen en haal ergens wat tape tevoorschijn en laat de kids lekker hun gang gaan. Door van bovenaf naar onderen toe te werken creëer je een geweldige watermuur. Nu nog even testen met een grote gieter water of alles werkt…

Kamperen in de tuin inclusief kampvuur en ontbijt

Als we niet naar de camping kunnen, dan halen we de camping naar huis nietwaar? Zet een grote tent op en verzamel matjes en slaapzakken voor een nachtje kamperen in eigen tuin. Natuurlijk gaat ’s avonds het kampvuur aan om marshmallows te roosteren én ontbijt je ’s morgens lekker voor de tent. Als het lang lekker weer is, kan dit nachten achter elkaar.

Maak Ibiza van je tuin

Geef je tuin samen met de kinderen een make-over in jullie favoriete vakantieplek. Hang witte lampionnen en slingers op en hang witte lakens aan de schutting voor een echte Ibiza-look. Zet een bijpassend muziekje aan en doe net alsof je op je lievelingseiland bent. Een andere lievelingsplek kan ook natuurlijk.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.