Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Vrije Tijd 11 sep 2018

Tuinieren met kinderen is een heel goed plan (en wel hierom)

Hebben jouw kinderen bijna de hele vakantie binnen gezeten achter de Playstation of tablet? En is het al een tijdje geleden dat ze een bos van ‘binnen’ hebben gezien? Als het antwoord twee keer ‘ja’ is, bestaat de kans dat ze het contact met de natuur een beetje verliezen – en dat terwijl die juist hartstikke belangrijk is. Tuinieren met kinderen stimuleert ze om toch weer naar buiten te gaan.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de invloed van de natuur op onze (mentale) gezondheid. Mensen die in groenere wijken wonen, ervaren bijvoorbeeld minder depressieve gevoelens, angst en stress, schrijft ons zusje Bedrock. In Japan is er zelfs een woord voor ‘een kort bezoek aan het bos voor je gezondheid’: shinrin-yoku. Voor kinderen is de natuur nog extra belangrijk, omdat die al hun zintuigen prikkelt en hen uitdaagt tot creativiteit en verbeelding. Kinderen zouden er zelfs een betere concentratie op school door krijgen.

En ook voor de natuur is het belangrijk dat kinderen er waarde aan (blijven) hechten. Hoe kunnen kinderen ooit voor een betere aarde vechten als ze niet weten hoe mooi die is? Als je niet weet wat voor wonderen de natuur je te bieden heeft – een groeiend plantje, bijvoorbeeld -, is de kans ook kleiner dat je actie wilt ondernemen om die natuur te redden.

Tuinieren met kinderen is goed voor latere gezondheid

Het is daarom goed om regelmatig een bos of park te bezoeken, maar je kunt de natuur ook dichter bij huis zoeken. Een tuin, of zelfs maar balkon, is een goede manier om kinderen actief te betrekken bij de mysterie die bloemen en planten zijn. Laat ze zien hoe bloemen langzaam uitkomen, hoe het blad van een aardbeienplant eruit ziet en noem zo maar op. Als je ze leert hun eigen groen te kweken, zullen ze zich bovendien zelfstandig gaan voelen – wat natuurlijk niet wegneemt dat je activiteit van het tuinieren zelf best als wat quality time kunt zien.

LEES OOK: 50 tips voor meer natuur

Naast die stimulering van activiteit, heeft tuinieren nog een voordeel boven de natuur buitenshuis bezoeken. Als je een moestuintje hebt, leren kinderen waar hun eten vandaan komt. Kinderen die denken dat bonen in pot groeien en niet weten dat sommige groenten onder de grond ‘ontstaan’, maken later veel minder gezonde keuzes dan kinderen die hun eigen tomaten verbouwen en met smaak verorberen.

O ja, en nu hoef je niet meer al het onkruid zelf weg te halen. Scheelt ook weer.

Wat te planten

Als je jonge kinderen hebt, hebben die nog niet zoveel geduld. Het is daarom aan te raden om te beginnen met bloemen en planten die redelijk snel groeien. Denk bijvoorbeeld aan radijsjes, courgette, sla en tomaat. Het is ook leuk om de zintuigen extra te stimuleren door geurige kruiden de kweken – denk aan munt, lavendel en rozemarijn. Zorg er wel altijd voor dat je kinderen goed hun handen wassen als ze in de tuin hebben gewerkt en kijk uit met eventueel (scherp) gereedschap.

Wil je het extra leuk maken, houd dan een ‘plantendagboek’ bij waarin jullie elke week de lengte van plantjes kunnen opschrijven en je kind ook dingen kan natekenen. Veel plezier!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Tuinieren met kinderen is een heel goed plan (en wel hierom)
Sluiten