redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Tussen ons in slapen

antwoord

Wat je hieraan kunt doen? Vanaf nu heel consequent handelen als hij bij jullie in bed komt en daaraan vasthouden, tot hij geleerd heeft dat het niet meer mag en gaat gebeuren! 
Jullie worden tenslotte wel wakker en merken dat hij er is. Als hij vervolgens lekker warm tussen jullie in mag blijven liggen en heerlijk verder slaapt… tja, dan gaat hij daar natuurlijk niet vanzelf mee stoppen. Dat begrijp ik wel!

Jullie proberen nu iets te doen aan de situatie (kou of moeten plassen) en daar kan de oplossing voor een deel in zitten, maar het belangrijkste is dat jullie hem moeten helpen om te leren weer in zijn eigen bed in te slapen nadat hij wakker is geworden. 

Dat betekent: 

  • Goed met hem afspreken dat hij vanaf nu – als hij ‘s nachts wakker wordt – gewoon weer teruggaat naar zijn eigen bed. Want alle kindjes slapen daar en als hij bij jullie ligt, slapen jullie zelf niet goed. 
  • Kijk samen wat hem kan helpen om weer in te slapen als hij wakker wordt: knuffel(s), dikke kus, dekentje erbij, enzovoort. 
  • Vervolgens: gewoon gaan doen en doorpakken. Dat kan betekenen dat je de strijd een tijdje zult moeten aangaan – natuurlijk geeft hij zijn verworven plekje niet zomaar op… gelijk heeft hij. Dus kies een moment dat je dat ook echt kan en gaat volhouden. Als je na een paar avonden toch weer toegeeft, omdat je bijvoorbeeld te druk bent of te moe, kun je weer van vooraf aan beginnen. 

Ik zeg altijd maar: we hebben als ouder(s) onze kinderen zelf in deze situatie gebracht, dus we moeten ook echt begrip hebben voor het feit dat ze zich een tijdje tegen het nieuwe plan verzetten. 
Dus: een goed plan maken, begrip tonen voor het gevoel van je kind, uitleggen wat de reden is van de andere aanpak en dan heel consequent doorpakken. Dan moet het lukken!

Reageer op artikel:
Tussen ons in slapen
Sluiten