Twee vaders, één vaderdagcadeautje…

antwoord

Ik begrijp goed dat het voor jouw zoon moeilijk is dat hij geen zelfgemaakt cadeautje heeft voor zijn stiefvader. Zeker wanneer zijn zusje goede sier maakt met haar knutsel van de peuterspeelzaal. Toch ben ik zeker niet voor het afschaffen van deze knutsels! Voor jonge kinderen is het een erg fijn gevoel om je vader of moeder blij te maken met een zelfgemaakt cadeau. Het voelt voor kinderen heel anders dan een cadeautje dat in de winkel is gekocht.

In de onderbouw is het vaak een spannende tijd want ouders mogen even niet in de klas omdat daar het cadeautje staat op te drogen of nog afgemaakt moet worden. Leerkrachten halen er natuurlijk uit wat erin zit en zorgen dat kinderen extra hun best doen om iets moois te creëren, een gedichtje uit het hoofd te leren of zelf te schrijven. Natuurlijk met je mooiste handschrift geschreven en zonder spelfouten. De sfeer die om dit geheime cadeau hangt, maakt het zoveel leuker dan een gewone knutselmiddag! Kinderen kunnen daar erg van genieten.

Het is een feit dat er steeds meer kinderen van gescheiden ouders in de klas zitten en wij leerkrachten hebben niet altijd in de gaten dat dit wel eens moeilijke situaties thuis kan opleveren. Het laatste wat we willen is dat kinderen in een loyaliteitsconflict komen door de goedbedoelde Vader- of Moederdagcadeautjes.

Denk eens na over de volgende oplossingen:

  • Vraag de leerkracht of kinderen die in twee gezinnen leven ook twee cadeautjes mogen knutselen. Het is goed wanneer de leerkracht dit bespreekbaar maakt in de klas zodat kinderen merken dat zij niet de enige zijn die het liefst twee cadeautjes te geven hebben. Kinderen leren na te denken en te praten over elkaars leefsituatie. Dit lijkt me buitengewoon zinvol! Bovendien zullen kinderen bereid zijn om elkaar te helpen bij het knutselen van twee cadeaus.
  • Spreek met je zoon af dat cadeautjes van school voor de echte vader of moeder bedoeld zijn en dat hij dus geen keuze hoeft te maken.
  • Organiseer met je zoon een geheime knutselmiddag en knutsel samen met hem een extra cadeautje. Veel leuke ideeën vind je op : www.knutselidee.nl

Ontvang de best gelezen artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste artikelen over het leven met je gezin, de opvoeding en ontwikkeling van je kind in je mailbox.

Reageer op artikel:
Twee vaders, één vaderdagcadeautje…
Sluiten