Twee vaders, één vaderdagcadeautje…

Het kan voor kinderen op de basisschool ingewikkeld zijn als ze maar een vaderdagcadeautje mogen knutselen , in plaats van twee. Dit kan het geval zijn bij een stiefvader, maar ook als een kind twee papa’s heeft.  Toch ben ik zeker niet voor het afschaffen van deze knutsels! Voor jonge kinderen is het een erg fijn gevoel om je vader of moeder blij te maken met een zelfgemaakt cadeau. Het voelt voor kinderen heel anders dan een cadeautje dat in de winkel is gekocht.

In de onderbouw is het vaak een spannende tijd want ouders mogen even niet in de klas omdat daar het cadeautje staat op te drogen of nog afgemaakt moet worden. Leerkrachten halen er natuurlijk uit wat erin zit en zorgen dat kinderen extra hun best doen om iets moois te creëren, een gedichtje uit het hoofd te leren of zelf te schrijven. Natuurlijk met je mooiste handschrift geschreven en zonder spelfouten. De sfeer die om dit geheime cadeau hangt, maakt het zoveel leuker dan een gewone knutselmiddag! Kinderen kunnen daar erg van genieten.

Het is een feit dat er steeds meer kinderen van gescheiden ouders in de klas zitten en wij leerkrachten hebben niet altijd in de gaten dat dit wel eens moeilijke situaties thuis kan opleveren. Het laatste wat we willen is dat kinderen in een loyaliteitsconflict komen door de goedbedoelde Vader- of Moederdagcadeautjes.

Denk eens na over de volgende oplossingen:

  • Vraag de leerkracht of kinderen die in twee gezinnen leven – of twee papa’s hebben – ook twee cadeautjes mogen knutselen. Het is goed wanneer de leerkracht dit bespreekbaar maakt in de klas zodat kinderen merken dat zij niet de enige zijn die het liefst twee cadeautjes te geven hebben. Kinderen leren na te denken en te praten over elkaars leefsituatie. Dit lijkt me buitengewoon zinvol! Bovendien zullen kinderen bereid zijn om elkaar te helpen bij het knutselen van twee cadeaus.
  • Spreek met je zoon of dochter af dat cadeautjes van school – in het geval van stiefouders -voor de echte vader of moeder bedoeld zijn en dat hij of zij dus geen keuze hoeft te maken.
  • Organiseer met je zoon of dochter een geheime knutselmiddag en knutsel samen met hem een extra cadeautje voor de andere papa. Veel leuke ideeën vind je op : www.knutselidee.nl
Reageer op artikel:
Twee vaders, één vaderdagcadeautje…
Sluiten