redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Tweeling

antwoord
  1. Jonge kinderen moeten nog leren om samen te spelen en samen te delen. Op deze leeftijd kunnen ze dat steeds beter, maar het is een leerproces. Zeker als tweeling zit je natuurlijk altijd op elkaars nek en dat zou ervoor kunnen zorgen dat ze meer dan anderen ‘knokken’ om speelgoed en terrein. Maak duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld: speelgoed wordt niet afgepakt; er wordt niet geschreeuwd of ruzie gemaakt maar gepraat als je iets anders of niet wil. Die afspraken zul je vaak moeten herhalen. 
    Bij ruzie help je de jongens door helder te krijgen wat het probleem is. Laat ze dan samen zoeken naar een oplossing. Doe dat keer op keer op dezelfde manier, dan leren ze het langzaamaan beter zelf. Tel tot 10 voor je erheen gaat, kijk of ze het eerst zelf oplossen. 
    Misschien werkt het om drie bakken met speelgoed te maken: voor ieder kind afzonderlijk een en een voor hen samen. Per dag kunnen ze daar dingen in doen om te delen en om zelf mee te spelen. Zo geef je ze wat eigen terrein. Spreek ook af en toe een eigen speelplekje af. Tweelingen zitten vaak heel veel boven op elkaar, wat voor onenigheid kan zorgen
     
  2. Om bovenstaande reden is het heel goed om tijd in te bouwen iets (korts) te doen met ieder kind apart, ook al is het lastig te regelen. Onderzoek wijst uit dat dat voor minder ruzie zorgt. Bovendien moet een tweeling zien dat ze ook los van elkaar kunnen functioneren. Ze zijn daar niet te jong voor; het zit ’m in kleine dingen en momenten. Kijk naar wat je wél lukt. Bijvoorbeeld om de beurt ’s avonds even kletsen bij één kind. Of even kort iets alleen met één doen (en je man met de ander?). Af en toe in het weekend opsplitsen en ieder één kind meenemen. Of zo nu en dan een kind alleen uit logeren of uit spelen bij oma en opa of familie. Geen idee of je het al doet, maar het kan helpen om ze ieder een eigen identiteit te geven los van elkaar: eigen (en andere) kleding, eigen speelgoed, zo mogelijk een eigen kamer, eigen vriendjes… 

Los van dit alles zul je moeten accepteren dat kinderen, en zeker een actieve tweeling met pit, gewoon regelmatig in de clinch liggen met elkaar en strijd hebben. Dat hoort er ook bij, zeker op deze leeftijd.

Reageer op artikel:
Tweeling
Sluiten