Twijfel na verhuizing

antwoord

Tja, dat kan je behoorlijk bezighouden: heb je na een goede overweging bewust gekozen voor rust en ruimte voor je kind en het gezin, zie je nu plotseling dat die kinderrijke nieuwbouwwijk toch ook heel leuk was voor een kind. Laat ik voorop stellen dat aan alle woonkeuzes voor- en nadelen zitten. Waar je ook woont, sommige dingen zijn er leuker en andere dingen zijn minder fijn. Jullie hebben de keus gemaakt en er zitten vele voordelen aan, dus ik adviseer je om nu te genieten van deze plek, je te focussen op de voordelen en tegen jezelf te zeggen dat mocht het echt heel erg tegenvallen voor je dochter, jullie over een paar jaar altijd kunnen denken aan verhuizen. 
Op dit moment is het belangrijk te wennen aan dit huis en deze plek, te genieten en eruit te halen wat er wél in zit! Je mailt niet of je dochter zelf ook aan geeft dat het haar tegenvalt. Is zij er erg mee bezig of ‘praat jij het jezelf aan’, als bezorgde ouder die alles goed wil doen ? Valt dat eerste wel mee, stop dan direct met malen en je schuldig voelen!

Verder wat tips voor jullie samen:

  • Maak het bespreekbaar, wees er open over en laat zien dat zij er ook over mag praten. Zonder het zwaar te maken. Vraag haar eens hoe ze het vindt, en vertel eventueel jouw twijfels. Zonder het haar op te leggen, het te groot te maken, kun je zo eens horen hoe zij er zelf écht in staat.
  • Bedenk eventueel samen alle voor- en nadelen. Bij de nadelen kunnen jullie samen bedenken hoe jullie daar zo goed mogelijk mee kunnen omgaan of er een alternatief voor kunnen vinden. Hoe kunnen de nadelen vervangen worden door dingen die zij fijn en leuk vindt? Soms is er geen tegemoetkoming, bespreek dan dat dat op alle woonplekken zo zou zijn. Bedenk eventueel ook de nadelen van jullie oude woonplek om het allemaal in perspectief te plaatsen.
  • Maak afspraken over elders spelen en kinderen laten spelen. Zorg regelmatig voor logeerpartijen en leuke uitjes naar plekken met wat meer mensen. Door het vooraf in te plannen kan ze ernaar uitkijken en wordt het speciaal. Speelafspraken hoef je niet te overdrijven, naast spelen, clubjes of sport is tijd alleen en jezelf vermaken ook goed voor kinderen. En zo te horen heeft zij ook alleen behoorlijk veel leuks te doen. 
  • Stel je erop in dat buiten wonen betekent dat je voorlopig – meer dan andere ouders – moet halen en brengen; dat zijn de consequenties van het buiten wonen. 
  • Er zijn veel kinderen die ‘buiten’ en afgelegen wonen, daar is echt niets mis mee. Maar het moet wel bij haar en bij jullie passen. Daar kom je echter pas achter als je er een tijd woont. Nu is het voor iedereen wennen en dat is heel logisch. Daar moet je bij zo’n overgang echt wel een jaartje voor rekenen.
Reageer op artikel:
Twijfel na verhuizing
Sluiten