Redactie
Redactie Gescheiden Ouders 19 jun 2018

Uit elkaar gaan

Jaarlijks krijgen ongeveer 33.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Het is een ingrijpende beslissing die geen enkele ouder makkelijk neemt. Het heeft immers een enorme impact op het hele gezin. Naast de emotionele kant, moet er ook een heleboel geregeld gaan worden. Vooral voor de kinderen.

Welke valkuil is er wanneer je bij elkaar blijft 'voor de kinderen'?

Als er geen liefde meer is tussen de ouders, maar wanneer ze toch bij elkaar willen blijven voor de kinderen, moet er wel een minimale vorm van vriendschap zijn. Maar werkt dat? De kans is dan zo groot dat het erger wordt. Uiteindelijk zal er dan alleen nog maar sprake zijn van een koele en kille relatie, waarin je slechts beleefdheden uit en er steeds meer onderhuidse irritaties zijn. En kinderen voelen dit.

Veel gehoorde redenen waarom ouders bij elkaar blijven zijn bijvoorbeeld:

 • De kinderen zullen te lijden hebben onder de scheiding
  Kinderen hebben het alleen zwaar onder een scheiding als je als ex-partners ruzie blijft hebben en elkaar het leven zuur probeert te maken. Van nature zijn kinderen loyaal aan hun ouders en willen ze niet gedwongen worden te kiezen. Daarom is zo goed mogelijk uit elkaar gaan zo belangrijk, zodat je een goede basis voor het contact in de toekomst legt.
 • Je moet als ouders het goede voorbeeld geven
  Is het daadwerkelijk het goede voorbeeld als je als ouders tot aan de dood jullie scheidt bij elkaar blijft, ook al is de liefde weg en wil je niet meer samen zijn? Je kunt juist het goede voorbeeld geven door te laten zien dat je besluit dat het niet meer werkt en je beter uit elkaar kunt gaan. Jullie laten zien dat je op een vreedzame manier uit elkaar kunt gaan en proberen weer gelukkig te worden, maar dan niet meer met elkaar.

Maar de grootste valkuil waar je als ouders in kunt stappen, is blijven in een relatie die niet (meer) werkt. Je zult beiden verzuren en je kinderen gaan dit meekrijgen. Hier zullen ze dus juist meer onder gaan lijden en ben je geen goed voorbeeld voor ze.

Als je toch besluit te scheiden, hoe vertel je dat aan de kinderen?

 • Bespreek van tevoren wat je de kinderen gaat vertellen, dan zit je qua verhaal al op één lijn;
 • Vertel het samen;
 • Kies een geschikt moment; niet vlak voor een afspraak of vlak voor bedtijd;
 • Als je het verteld hebt, kijk goed naar de reactie. De één kan gelaten reageren met een ‘oh’, de ander kan boos worden en weg willen rennen. Maak duidelijk dat jullie willen uitleggen waarom jullie gaan scheiden. Je hoeft ze niet de exacte redenen tot in detail te vertellen, maar maak vooral goed duidelijk dat het niet aan hen ligt;
 • Vraag aan je kinderen of ze vragen hebben;
 • Daarna kan je vragen wat ze op dat moment het liefst willen doen; misschien willen ze alleen maar bij jullie zitten, iets doen of juist erover praten;
 • Geef je kinderen de tijd en de gelegenheid hun emoties te uiten en te verwerken. Laat ze maar boos of verdrietig zijn;
 • Geef ze de tijd om aan het idee te wennen;
 • Vertel hoe het proces ongeveer gaat lopen en betrek ze bij dingen tot een bepaalde hoogte, zoals bijvoorbeeld informatie over een nieuw huis;
 • En vergeet vooral niet te vertellen hoeveel je van ze houdt!

Wat moet je allemaal regelen als je uit elkaar gaat?

Bij een echtscheiding komt best veel kijken. Er moet een heleboel geregeld worden. Veel praktische zaken regelen en afspraken maken over onder andere:

 • Het huis
 • De bezittingen en schulden
 • Verzekeringen en pensioenen
 • De inboedel
 • De kinderen

Dit wordt allemaal vastgelegd in het echtscheidingsconvenant dat ingediend wordt bij de rechtbank. De afspraken over de minderjarige kinderen moeten worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Dit ben je verplicht op te nemen in het convenant. Hierin leg je alle afspraken vast omtrent de opvoeding en verzorging van de kinderen, zoals:

 • Welke omgangsregeling? Co-ouderschap of eenoudergezin met een weekendregeling?
 • Alimentatie: is er naast kinderalimentatie ook sprake van partneralimentatie?
 • Bemiddeling: willen jullie op goede voet uit elkaar, maar zijn er een aantal zaken waar je samen geen oplossing voor kunt vinden?

Op deze website staat een kort filmpje waarin kort wordt uitgelegd wat een echtscheidingsprocedure precies inhoudt.

Handige boeken

Julia had twee huizen, Nicoline Wisse Smit. Uitgeverij SWP
Twee van alles, Babette Cole. Uitgeverij Lemniscaat
12+: Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan?, Jacqueline van Swet. Uitgeverij MOM/Unieboe

Handige websites

www.rechtsinfo.nl/juridisch/scheiden
www.scheidendoejesamen.nl
www.allesoverscheiding.nl
www.judex.nl/rechtsgebied/familie_%26_echtscheiding
www.rijksoverheid.nl
www.1ouder.nl
www.ouderalleen.nl
www.relatieacademie.com – begeleiding voor ex-partners
www.scheidingsprofs.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Uit elkaar gaan
Sluiten