Uit Made in Sicily: spaghetti con gamberi e pistacchio


Spaghetti met garnalen en pistachenoten

4 personen

Ingrediënten

  • 40 gr gedopte pistachenoten 
  • zeezout en versgemalen zwarte peper 
  • 400 gr spaghetti 
  • 2 eetlepel olijfolie 
  • 1 theelepel knoflookolie 
  • 1 theelepel fijngehakte verse rode chilipeper 
  • 200 gr gepelde garnalen (bewaar de schalen voor de bouillon) 
  • 70 ml witte wijn 
  • 1 theelepel peterselie en knoflook 
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie

Voor de bouillon

  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie 
  • ½ wortel in stukken 
  • ½ ui, in stukken 
  • 1 stengel bleekselderij in stukken 
  • 1 gekneusd knoflookteentje 
  • 2 zwarte peperkorrels 
  • 2 takjes peterselie 
  • koppen en schalen van de garnalen 
  • ½ eetlepel tomatenpuree

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 180 graden. Strooi de pistachenoten in een enkele laag op een bakplaat en zet ze circa 8 minuten in de oven. Als het een enkele laag is, hoeven de noten niet omgeschept te worden. Houd ze in de gaten, zodat ze niet te donker worden. Haal de bakplaat uit de oven en hak de noten grof. 
     
  2. Verhit voor de bouillon de extra vergine olijfolie in een grote pan en voeg de groenten, knoflook, peperkorrels en peterselietakjes toe. Smoor alles een paar minuten maar laat het niet kleuren. 
     
  3. Doe de garnalenkoppen en -schalen bij de groenten in de pan en plet ze. Voeg als de koppen helderrood zijn de tomatenpuree toe en laat alles een paar minuten op laag vuur pruttelen. Giet er 2 ½ liter koud water bij, breng het aan de kook, schep het schuim van het oppervlak en laat de bouillon 15 minuten op laag vuur trekken. Je hebt nu 2 liter bouillon. Giet hem door een fijne zeef in een kom.
     
  4. Was de pan af en giet de gezeefde bouillon op 200 ml na terug in de pan. Houd de 200 ml apart. Doe 1 liter water bij de bouillon in de pan en breng hem aan de kook. Voeg zout toe en doe de spaghetti erin; draai de slierten in de pan rond met een vork, zodat alles snel onder water staat.
     
  5. Kook de pasta 1 minuut korter dan op de verpakking is aangegeven, zodat hij beetgaar wordt. 
     
  6. Verhit, terwijl de spaghetti kookt, de olijfolie en de knoflookolie in een pan die groot genoeg is voor de saus en de pasta. Roerbak de chilipeper 1 minuut. Doe de garnalen erbij en bak ze een halve minuut, beweeg ze heen en weer in de pan, giet de witte wijn erbij en laat deze borrelend inkoken tot de alcohol is verdampt. Roer de achtergehouden 200 ml bouillon erdoor en draai het vuur uit. 
     
  7. Giet de pasta af, bewaar een beetje van het kookvocht, en schep de pasta door de saus. Voeg na een minuut peterselie, knoflook en de extra vergine olijfolie toe en schep alles nogmaals om. Dien de spaghetti op, bestrooid met de geroosterde pistachenoten.
Reageer op artikel:
Uit Made in Sicily: spaghetti con gamberi e pistacchio
Sluiten