Uit schuldgevoel handelen

antwoord

Ik vind het bijzonder dat je na al die jaren en na kennelijk al heel wat gesprekken met je nieuwe partner, nu toch zelf bent gaan inzien wat je valkuil is en wat je anders zou moeten en willen doen. Complimenten! 

Als ik je verhaal lees, heb je heel helder voor ogen wat de oorzaak is van je toegeeflijkheid: je voelt je schuldig tegenover je zoon dat je hem niet het leven met een papa en mama hebt gegeven wat je wel voor ogen had toen je aan kinderen begon. En vanuit dat schuldgevoel stel je geen heldere regels en grenzen meer. Je geeft toe waardoor hij uiteindelijk ‘wint’ en zijn zin krijgt. Met een ander gezin ernaast waar dit niet gebeurt en waar nee wel nee blijft, gaat dat wringen. 

De denkfout die je maakt, is een bekende: ik ben een fijnere moeder en het leven is fijner voor mijn kind als ik toegeef en niet te streng ben. Deze denkwijze is heel begrijpelijk, maar het werkt niet zo. Kinderen hebben juist behoefte aan duidelijke, goede afspraken, regels en grenzen. Die hebben ze nodig en juist dáár worden ze een blijer mens van! 
Je helpt je zoon en maakt het leven fijner en overzichtelijker als je duidelijk en consequent bent. Dan pas weet hij dat je echt van hem houdt en ben je betrouwbaar. Dan pas is zijn leventje duidelijk en veilig. Zo werkt het namelijk overal in het verdere leven: soms zit het mee, soms tegen, soms krijg je wat je graag wil, soms moet je incasseren en teleurstellingen verwerken. 
Je helpt je kind enorm als het je lukt te veranderen, en duidelijk en rechtlijnig te zijn. Natuurlijk zal hij even moeten wennen, maar geloof me, uiteindelijk is hij je dankbaar en hij wordt er ook een leukere volwassene van als hij dit leert. 
Jouw liefde, aandacht en tijd met hem zijn veel belangrijker om hem te laten voelen dat hij gewenst is en dat je blij met hem bent. Zijn leven is nu zoals het is en jij moet zelf loslaten dat het anders ‘had moeten zijn’. 

Je hebt nu stap één gezet: je ziet wat je anders moet gaan doen. Als het je niet lukt de vervolgstap tot actie te zetten, dan zou ik er een (opvoed)coach bijhalen die je helpt om je goede voornemen te doen slagen! Zet ’m op!

Reageer op artikel:
Uit schuldgevoel handelen
Sluiten