Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Ouders 28 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

5x uitdagingen waar (bijna) iedere stiefouder mee te maken krijgt

Het ouderschap gaat nu eenmaal niet van een leien dakje. Dat is bij stiefouders niet anders. Als jij en/of je partner kinderen hebben uit een eerdere relatie, zul jij het plekje mogen innemen als stiefouder. Nu is iedere situatie anders, en zal de gezinssamenstelling bij het ene gezin iets soepeler verlopen dan bij het andere gezin. Toch zal (bijna) iedere stiefouder te maken krijgen met deze uitdagingen.

De één noemt zichzelf stiefvader, de ander bonusmoeder. Welk woord jij ook gebruikt, je zult waarschijnlijk een bijzonder plekje innemen in het leven van je (bonus)kinderen. Maar dat zal niet altijd vanzelf gaan…

Uitdagingen van een stiefouder

Of jij je stiefkinderen nu ziet als je eigen kinderen, of de kids van je partner bijna niet ziet, deze uitdagingen zul jij gegarandeerd herkennen.

1. Faalangst

Net als biologische ouders de angst hebben om te falen, zullen ook stiefouders deze emotie herkennen. Als stiefouder vraag je je continue af of je het wel goed doet. Vooral aan het begin van de gezinssamenstelling kan het moeilijk zijn om in te schatten wat jouw plekje precies is. In hoeverre bemoei jij je met de opvoeding? Vind je het belangrijk dat ze respect voor je hebben, of je lief vinden? Met deze vragen zul je als stiefouder vaak mee te maken krijgen.

2. Schuldgevoelens

Als stiefouder kun je je soms behoorlijk schuldig voelen. Wat als jij nu eenmaal niet zo’n goede band hebt met je stiefkinderen als met je biologische kinderen? Of misschien is je band wel zó goed dat je je schuldig voelt tegenover de ex van je partner. Je wilt immers nooit een plek van iemand anders innemen.

3. Jaloezie

Of jij nu een groot ego hebt of niet, we kunnen ons allemaal weleens jaloers voelen. Jouw stiefkinderen kunnen je vergelijken met hun biologische ouder, waardoor je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent. Of wat als je stiefkinderen hun verjaardag graag met hun biologische ouders viert? Dan is het logisch dat jij je even buitengesloten voelt.

4. Proces van acceptatie

Als jij en je partner besluiten om samen verder te gaan, zul jij zijn of haar kinderen er automatisch bij krijgen. Voor de één gaat dat iets soepeler dan bij de ander. Vaak heeft iedereen is het gezin tijd nodig om de nodige emoties te verwerken en om aan elkaar te wennen. Uit ervaring weten wij dat het hebben van geduld erg belangrijk is. Je kunt nu eenmaal niets forceren, en niet iedereen verwerkt zijn emoties op hetzelfde tempo.

5. Grenzen aftasten

Als jij je bonuskinderen leert kennen op latere leeftijd, kan het moeilijk zijn om in te schatten waar jouw grenzen liggen. Als je eigen kinderen brutaal zijn, spreek je ze misschien sneller aan dan wanneer je stiefkinderen een grote mond opzetten tegen hun partner. Vooral in het begin van de relatie is dat even zoeken. En wat doe je als je biologische kinderen dit verschil opmerken? Dat blijft lastig.

Uit ervaring kunnen we niet vaak genoeg herhalen dat alles tijd nodig heeft. Als jij jouw situatie vergelijkt met die vriend(in) waarbij alles smooth lijkt te verlopen, en jij zit iedere avond met ruzie aan de eettafel dan kan dat frustrerend zijn. Vergelijk jezelf dus niet met anderen, blijf bij je eigen normen en waarden en heb wat geduld.

Stiefmoeder schrijft: 4 dingen die ik wil dat mijn partner begrijpt over stiefouderschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.