Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Uithuizige puber

antwoord

Zolang een puber thuis woont, moet er zo met elkaar geleefd worden dat iedereen zich erin kan vinden. Bij jonge kinderen bepaal jij als ouder min of meer wat de regels in huis zijn. Natuurlijk houd je daarbij ook rekening met hun wensen en leeftijd. 
Bij (jonge) pubers werkt het ‘t beste om in overleg te gaan en ze te laten meedenken binnen de door jullie gestelde grenzen. 

Jongeren van een jaar of 18 hebben al een heel leven buitenshuis en als het goed is hebben jullie ernaartoe gewerkt dat ze vrijwel zelfstandig zijn en eigen verantwoordelijkheden nemen. Dat brengt met zich mee dat ze ook graag voor zichzelf denken en bepalen hoe hun dagen en weken eruitzien. Wanneer ouders/verzorgers daarin niet goed hun grenzen bepalen en afspraken over maken, gebruiken sommige jongeren hun ouderlijk huis als een soort hotel waarbij ouders geluk hebben als ze hun kinderen nog af en toe tegenkomen in huis. Niet helemaal de bedoeling lijkt me.

Aan de andere kant is een eigen leven op deze leeftijd heel passend en goed. Tijd dus om je samen te buigen over afspraken die voor iedereen oké zijn. Met ruimte voor elkaars wensen; voor zowel haar wensen als jullie wensen. 

De manier waarop je dit bespreekt, bepaalt sterk hoe snel jullie het met elkaar eens worden. ‘We willen dat je minimaal één avond per week thuis bent’ komt heel anders over dan ‘We zouden het fijn vinden als wij je ook zo nu en dan zien en tijd samen kunnen doorbrengen. Hoe zullen we daar afspraken over maken, waar denk je zelf aan?’. 

Allereerst een paar voorbeelden van afspraken die ik voor thuiswonende jongeren van deze leeftijd in ieder geval heel reëel vind:

  • meehelpen aan dagelijkse taken in huis en eigen kamer opruimen
  • zo nu en dan thuis eten en een avond thuis zijn
  • altijd laten weten waar je bent en of je mee eet
  • overleggen in plaats van zelf bepalen
  • afspraken over thuiskomtijden + hoe iemand thuiskomt

En nu nog wat tips voor het maken van de afspraken:

  • Verplaats je in het leven van je kind en in wat zij leuk vindt, toon begrip voor het feit dat ze lekker veel bij vrienden wil zijn als je je gesprek begint.
  • Praat vanuit een ik-boodschap en vraag je dochter hoe zij zelf over dingen denkt en hoe zij denkt dat het voor jullie acceptabel is, in plaats van te oordelen of dingen op te leggen.
  • Geef vooral aan dat jullie het leuk vinden om met elkaar te eten als ze bij jullie is of om zo nu en dan samen wat dingen te doen. Dat voelt anders dan dat het ‘moet’.
  • Je kunt aparte afspraken maken voor de vakantieperiode en voor de studie/school-periode.
Reageer op artikel:
Uithuizige puber
Sluiten