redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Uitvoerig bestudeerde ze zijn baard

Yaël was gespannen deze donderdagochtend, want Sinterklaas zou op haar kinderdagcentrum komen. Ja, sorry hoor, dat ik nu weer over die goedheiligman schrijf. Ik ben er gewoon nogal vol van dat ze er dit jaar voor het eerst iets van meekrijgt.

In haar klasje maakten we een mooie kring. Ik was, zoals het een brave moeder betaamt, lekker participerend aan het Van Bijsterveldten met de juffen. Nou ja, ik deed niet zoveel, maar ik was er in ieder geval.

Hebt u die brief van de onderwijsminister gelezen? Hier staat-ie. Mij viel, naast het knullige Nederlands, vooral op hoeveel open deuren ze intrapt. Zo schrijft ze: ‘Het helpt enorm als ouders thuis op jonge leeftijd lezen met hun kinderen, doorpraten over belevenissen, verhalen vertellen en discussiëren over maatschappelijke thema's.’ Ik zou bijna zeggen: ja, duhhuh.

Maar goed, ik had het over Sinterklaas. Ik moest die ochtend pas om twaalf uur beginnen en kon dus mooi bij zijn bezoek aan Yaëls klasje zijn. De sfeer was prettig chaotisch, zoals altijd in Yaëls klas. Toen Sinterklaas er bijna aankwam, werden alle kinderen netjes op hun stoeltje gezet, al dan niet met de riempjes vast. En daar was-ie! Keihard zongen we ‘Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht!’

Het was eerlijk gezegd niet de best afgewerkte Sint die ik ooit gezien had. Zijn mijter stond scheef, boven zijn baard prijkte een snor in detonerende kleur en hij rook een beetje. Sinterklaas was, hoe zeg je dat aardig, door zijn deo-barriëre heen gebroken. Of misschien was zijn pak de afgelopen tien jaar niet naar de stomerij geweest en werden oude odeuren door de warmte geactiveerd.

Maar Yaëls plezier was er niet minder om. Ze was alweer opgestaan uit haar stoeltje en dartelde om Sinterklaas heen. Met ontzag raakte ze af en toe zijn rode tabberd aan. Uitvoerig bestudeerde ze zijn baard.

Sinterklaas had voor alle aanwezige kinderen – wel vier – een persoonlijk verhaaltje. Yaël, zei hij, kan zo goed paardrijden. En ze kan heel mooi muziek maken met de lier. In haar klas waren ook twee kinderen – eentje van 5 en een van 7 – die het afgelopen jaar hun eerste stapjes hadden gezet. Ze demonstreerden hun kunsten met behulp van de juffen en kregen een groot applaus. Alle kinderen kregen een windmolentje en daar ging de sint weer.

Maar er kwam nog meer Sinterklaas. Zaterdagochtend was hij op mijn werk. En deze sint was een pro tot in zijn grijze wenkbrauwen. Toen hij begon te praten herkende ik meteen de stem van de algemeen directeur. Wat leuk, dacht ik, een sint die in zijn vrije tijd op mannen valt. Wat een emancipatie. En hij had nog wel verkering met een van de pieten, hoorde ik later. Een interraciale homosint. Sinterklaas leek ineens een heel politiek correct feest.

Yaël ging uit haar dak. Ze kon niet kiezen tussen alle overweldigende indrukken. De mooie lampen aan het hoge plafond, die, als ze snel ronddraaide, special effects gaven, Sinterklaas, de grote hoeveelheid kinderen. Ze kraaide hard door de veelbetekenende stiltes die de sint liet vallen. De andere kinderen vonden haar maar een boeiend fenomeen. Eén meisje bleef maar staren, haar mond open van verbazing. Zo’n kindje had ze nog nooit gezien.

Sinterklaas jaste de grote groep kinderen er in een uur doorheen. In groepjes werden ze op het podium geroepen. De muziekkinderen, de sportkinderen, de leergierige kinderen. Heel goed, anders was de hoeveelheid prikkels veel te groot geworden, niet alleen voor Yaël, maar ook voor de normale kinderen.

Sinterklaas is weer naar Spanje en Yaël heeft vier keer haar schoen gezet en twee echte sintbijeenkomsten gehad. Ik bereid me voor op het volgende project. Voor het eerst in jaren wil ik weer een kerstboom. Kijken of ik haar kan uitleggen dat ze hem niet mag omgooien en dat ze ook niet in de lampjes mag bijten.

Reageer op artikel:
Uitvoerig bestudeerde ze zijn baard
Sluiten