Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Vaak jaloers

antwoord

De basisemoties (blij, verdrietig, boos en bang) leren kinderen als eerste. Toch snappen ze vaak zelf niet precies waarvoor ze nou bang zijn of waarom ze boos zijn. Daar hebben ze iemand voor nodig die hun dat uitlegt. De aangewezen persoon hiervoor is de ouder. Jaloezie is een complexe emotie, die voor kinderen nog moeilijker is te begrijpen dan de basisemoties. Je kind geeft blijk van jaloezie waarschijnlijk zonder echt te weten wat het is en waarom hij dit gevoel ervaart. Hij moet hier nog mee leren omgaan.
Wat kun je doen?

  • Het kan zijn dat hij met zijn gedrag inmiddels veel aandacht (reactie) van jullie krijgt. Let erop dat je het niet steeds uitgebreid bespreekt en groot maakt, dan kan het voor hem een middel zijn om steeds even de aandacht ermee naar zich toe te trekken.
  • Probeer de situatie te voorkomen door van te voren al met hem te praten over het onderwerp jaloezie. Wat is dat? Lees boekjes over jaloezie (op www.zoekkinderboek.nl zijn er een heleboel te vinden). Bespreek zo het onderwerp, hoe het kan voelen en dat het erbij hoort. 
  • Benoem op de momenten zelf zijn emotie en verwoord en erken zijn gevoel. ‘Ik snap dat het niet leuk is als jij minder krijgt dan een ander.’ Geef vervolgens aan dat het erbij hoort en dat het een andere keer weer andersom is. ‘Het punt is dat dit soms kan gebeuren en dat hoort erbij, niks aan te doen, volgende keer beter.’ Zo hou je het luchtig en ga je er niet te veel op in. 
  • Complimenteer hem als hij niet jaloers of verongelijkt reageert, waar het wel had gekund. Zo leer je hem dat het heel goed van hem is als hij dat kan accepteren en geef je juist aan die momenten aandacht. Daar leert hij het van.
  • Soms helpt het om het juist heel groot te maken met veel humor. ‘Nee zeg, kreeg Pieter echt meer dan jij? Wat verschrikkelijk oneerlijk zeg. Ik zou teruggaan als ik jou was… dat kan toch niet… en jij krijgt nooit een beetje meer dan Pieter?’ Daarna kun je bespreken dat het vast niet zo erg was als je kind vertelt. 
  • Bedenk samen andere, positievere gedachten, waardoor hij zich minder jaloers gaat voelen. ‘Dit kan gebeuren, de volgende keer krijg ik weer meer.’ Op deze manier kan hij zichzelf uit zijn jaloezie krijgen en kan het helpen om positiever naar de situatie te kijken. 
  • Als hij er echt in blijft hangen na bovenstaande tips kun je met hem afspreken dat het nu klaar is en dat je zijn gepraat over de gebeurtenis even negeert. Geef aan dat je hem weer aandacht geeft als hij over een ander onderwerp begint. Zo leert hij loslaten. Je negeert natuurlijk je kind niet, maar wel het gemok over wat oneerlijk is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Vaak jaloers
Sluiten