Redactie
Redactie Schoolkind 19 jun 2018

Vaardigheden

Heb je je weleens afgevraagd of het geven van een corrigerende tik aan je kind nou écht zo erg is. Het antwoord is: ja. Slaan heeft een averechts effect: het leidt tot slecht gedrag en kan zelfs schadelijk zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Texas en de Universiteit van Michigan. De onderzoekers analyseerden 75 eerdere studies onder 150.000 kinderen over een periode van 50 jaar. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Family Psychology.

Spanking

De studie baseerde zich op wat de meeste Amerikanen ‘spanking’ noemen en niet op echte kindermishandeling. 'Spanking' staat voor een flinke tik met vlakke hand op de billen van een kind of afgeleiden daarvan. Uit het onderzoek blijkt dat het slaan van ouders, er juist voor zorgt dat kinderen agressief gedrag gaan vertonen en het zorgt voor geestelijke gezondheidsproblemen en cognitieve problemen. Hoofdonderzoeker Dr. Elizabeth Gershoff.“Veel ouders slaan hun kinderen op het moment dat het kind agressief is. Het kind leert hiervan dat slaan helpt om je zin te krijgen.”

Slaan

Ondanks dat veel mensen denken dat slaan ouderwets is en tegenwoordig bijna niet meer wordt gedaan, is dit toch niet het geval, zegt Gershoff. “Uit onderzoek blijkt dat tegen de tijd dat kinderen naar de middelbare school gaan, ongeveer 85 procent wel eens een tik heeft gekregen. Dat betekent dat de meeste kinderen dus worden geslagen.” Volgens de onderzoekster slaan sommige ouders hun kinderen omdat zij vroeger zelf ook werden geslagen. Anderen doen dit vanwege hun religieuze achtergrond.

Cijfers in Nederland

Ook in Nederland zijn er helaas behoorlijk wat ouders die hun kind wel eens een 'corrigerende tik' geven. Uit het 0-12-jarigenonderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau / TNO-Kwaliteit van Leven blijkt dat 26% van de ouders met een kind van 14 maanden, 31% van de ouders met een kind van 3 jaar en 18% van de ouders met een kind in de basisschoolleeftijd (4 tot 12 jaar) wel eens een tik uitdeelt (Zeijl, Crone e.a. 2005).

Belonen

Volgens de Amerikaanse onderzoekster zouden ouders de tik achterwege moeten laten en juist positief bedrag moeten belonen. “Het gaat om de relatie tussen een ouder en kind en het belonen van je kind als hij het juiste doet. Mensen denken wel eens dat je als ouder over je heen laat lopen als je je kind niet slaat. Maar je hoeft je kind niet te slaan om te laten zien dat jij 'de baas' bent.”

Orthopedagoge Marielle Beckers pleit ook voor belonen in plaats van straffen. Lees hier hoe je dit volgens haar aanpakt.

Bron: CBS News en Pharos.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Vaardigheden
Sluiten