Vader leren kennen

antwoord

Ik kan me voorstellen dat dit een enorm dilemma voor je is. Wat je in deze situatie het beste kan of moet doen, is helaas ook niet zomaar te zeggen. Ik wil wel met je meedenken, misschien helpt je dat een beetje op weg. 

Hoe goed jij het als ouder ook doet en hoeveel liefde je je kind ook meegeeft, veel kinderen die met één ouder opgroeien en hun andere ouder niet kennen, krijgen vroeg of laat de behoefte meer over hem of haar te weten. En een aantal kinderen heeft echt de wens zijn andere ouder te leren kennen of in ieder geval te weten wie het is. Of en wanneer die behoefte bij een kind opkomt, is niet te zeggen. 

Zeker voor een zoon kan zo rond de puberteit de wens een vader(figuur) te hebben groot zijn. Je zult het vast al doen maar geef hem de ruimte om over zijn gevoel en wens te praten en toon daar ook veel begrip voor. Als je zoals jij vindt dat hij het recht heeft om te weten wie zijn vader is – dat vind ik overigens ook – dan kun je een plan maken om dit in gang te zetten.

Om te voorkomen dat het geheel uitloopt op een teleurstelling zou ik eerst contact leggen met de vader, vóórdat je het echt oppakt met je zoon en belooft contact te gaan leggen. Zo kun je erachter komen of en hoe hij contact met zijn zoon wil en wat je van hem kunt verwachten. Op het moment dat je het dan met je zoon bespreekt, weet je of en in welke vorm de vader contact wil en kun je zo de insteek van het gesprek met je zoon bepalen. 

Je zoon moet hoe dan ook goed voorbereid zijn op het feit dat het een teleurstelling kan worden als hij hem daadwerkelijk spreekt. Hij hoopt wellicht op een vorm van contact of op een beantwoording van vragen die niet reëel is. 

Door hier vooraf goed met hem over te praten kun je doorspreken wat er kán gebeuren, hoe hij dat zou vinden enzovoort. Ook kunnen jullie (of jij) bedenken op welke leeftijd of op welk moment het geschikt zou zijn en daar samen een afspraak over maken. Wanneer dat het beste is, is zo niet te zeggen, maar als het hem zo bezighoudt en hij het er nu zo moeilijk mee heeft, is het wellicht goed om er nú iets mee te doen. Dan wel actie ondernemen dan wel een moment afspreken. 
Veel succes ermee!

Reageer op artikel:
Vader leren kennen
Sluiten