redactie
redactie Ouders 19 juni 2018

Vader verliest aan populariteit bij eigen kinderen

Vaders moeten aan de slag. Ze verliezen flink aan populariteit bij hun eigen kinderen. Kreeg vader van kinderen op de basisschool vijf jaar geleden nog gemiddeld een rapportcijfer van 8,9, nu is dat een 8,5. Bij jongeren op de middelbare school daalt vader zelfs van 8,6 naar 8,2. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar de mening van kinderen en jongeren over hun ouders. Dit werd de afgelopen weken uitgevoerd vanwege het tienjarig jubileum van Kidsweek en 7Days. In het onderzoek werden 823 kinderen en jongeren gevraagd naar onder meer de eigenschappen van ideale ouders en ergernissen en irritaties over ouders.

Vader

Bovenaan de lijst met eigenschappen van de ideale vader voor kinderen (tot 12 jaar) staat ‘doet leuke dingen met me’. De ideale vader voor jongeren (vanaf 12 jaar) heeft veel tijd voor ze. Hoe ouders eruitzien, of ze een mooie auto hebben en of ze hun kinderen verwennen, dat kan bijna alle kinderen en jongeren niks schelen. Vrijwel niemand kruist deze zaken aan als eigenschappen van ideale vaders of moeders.

Wat vaders niet goed doen, is te veel met computers of telefoons bezig zijn. Bij kinderen staat deze ergernis op nummer één (31%), bij jongeren op nummer twee (23%). Nummer één fout voor jongeren is dat vader niet goed luistert. De top drie van de irritante eigenschappen is bij beide ouders precies hetzelfde. Op drie staat ‘de muziek die hij/zij leuk vindt’, op twee ‘als hij/zij gek gaat doen’ en op één: ‘hij/zij is te streng’. Wat beide ouders ook echt niet moeten doen, is meegaan op schoolreis of kamp, op school vertellen over hun werk of erbij komen zitten als je vrienden op bezoek hebt. Met name bij jongeren liggen deze zaken heel gevoelig. 

Veel jongeren zeggen meer te weten dan hun vader op het gebied van sociale media (66%), mobieltjes (65%) en wat voor muziek er hip is (58%). Al met al vindt 22% van de jongeren dat vader achterop raakt bij nieuwe ontwikkelingen, 32% zegt dat hij het een beetje kan volgen en 46% dat hij het goed kan volgen.

Uiteindelijk krijgt vader van kinderen een 8,5 als rapportcijfer en van jongeren een 8,2. Dat is allebei flink lager dan toen we deze vraag vijf jaar geleden in een vergelijkbaar onderzoek ook al stelden: toen was het respectievelijk 8,9 en 8,6. Werk aan de winkel voor vaders dus!

Moeder

Bovenaan de lijst met eigenschappen van de ideale moeder staat voor kinderen ‘ze heeft veel tijd voor me’ (68%). De ideale moeder voor jongeren is vooral lief (72%). Daarnaast praat zij met hen over dingen die ze belangrijk vinden (58%). Overigens doet ze dat lang niet altijd goed, want ‘ze luistert niet goed als jij iets zegt’ is de meest genoemde zaak (18%) die moeders niet goed doen. 
Op moeders hebben de ondervraagde kinderen en jongeren overigens beduidend minder aan te merken dan op vaders. Behalve als het gaat om de vraag waar kinderen en jongeren meer van weten dan hun ouders. Vooral jongeren zeggen meer te weten dan hun moeder op het gebied van mobieltjes (73%), sociale media (68%) en computers (66%). Moeder raakt hierbij nog verder achterop dan vader: slechts 28% van de jongeren vindt dat moeder de nieuwe ontwikkelingen goed kan volgen, 41% zegt een beetje en volgens 31% raakt moeder achterop.

Toch scoort moeder uiteindelijk flink beter dan vader. Kinderen geven een 8,9, zelfs nog iets hoger dan vijf jaar geleden (8,8). Onder jongeren scoort moeder 8,6 (was 8,8), nog altijd zeer respectabel.

Reageer op artikel:
Vader verliest aan populariteit bij eigen kinderen
Sluiten