Redactie
Redactie Ouders 21 jun 2018

Vaders krijgen een 7,9

Vaders doen het minder slecht dan ze zelf denken. Dit blijkt uit het mooie rapportcijfer dat ze krijgen van hun kinderen. Helaas zien de moeders dat anders, zo blijkt uit het magere rapportcijfer dat zij de vaders geven.

Kinderen geven hun vader gemiddeld een 7,9 als rapportcijfer, terwijl vaders zichzelf maar een 7,2 geven, zo blijkt uit een onderzoek van EenVandaag. Van de moeders krijgen ze niet meer dan een magere 6,4.

Betrokken bij opvoeding

De belangrijkste reden dat vaders zichzelf niet heel hoog waarderen? 45 procent van de vaders vindt dat ze te weinig thuis zijn voor de kinderen. Moeders zijn het hier grotendeels mee eens: 42 procent had graag gezien dat hun partner meer betrokken was bij de opvoeding van de kinderen. Zij gaven de vaders dan ook een matig rapportcijfer: een 6,4.

Vaderrol

Gelukkig voor de vaders zijn de kinderen milder over hun rol als vader. Maar 18 procent vindt dat hun vader te weinig thuis was. Vijf jaar geleden was dit nog 25 procent. De betrokkenheid van vaders bij de opvoeding zal in de toekomst niet veel groter zijn waarschijnlijk; maar 25 procent van de jongens wil parttime gaan werken als ze later kinderen krijgen.

Verlof

Vaders zouden wel meer tijd moeten krijgen om rond een geboorte thuis te zijn volgens de kinderen. De vijf dagen verlof die nu gelden vinden ze te weinig; 61 procent vindt dat vaders rond een geboorte meer dan twee weken vrij zouden moeten krijgen.

Niet-traditioneel

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren een stuk minder traditioneel denken, dan veel volwassenen. 85 procent denkt dat kinderen ook prima door twee vaders of moeders opgevoed kunnen worden, tegen 64 procent van de volwassenen. Over het opgroeien met maar één ouder denken jongeren en volwassenen hetzelfde: 4 op de tien denkt dat het niet goed is voor kinderen.

Biologische vaders

Er wordt wel eens beweerd dat er best wat kinderen zijn die biologisch een andere vader hebben dan ze denken. 15 procent van de jongeren geeft aan hier wel eens aan gedacht te hebben. Vaders twijfelen minder vaak; maar 7% heeft wel eens getwijfeld of ze wel echt de biologische vader zijn.

Meer lezen over het onderzoek? Kijk dan hier.

Bron: Eenvandaag.nl

Reageer op artikel:
Vaders krijgen een 7,9
Sluiten