Redactie
Redactie Ouders 21 jun 2018

Vaders straks twee maanden verlof?

Na de geboorte van je kind krijg je als vader twee dagen verlof. De PvdA pleit ervoor dit flink te verhogen.

Ouders zouden na de geboorte van hun baby zes maanden betaald verlof moeten krijgen. Minstens twee maanden hiervan zouden voor de vader moeten zijn. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel gaat dit woensdag bespreken in een debat met minister Asscher van Sociale Zaken.

Voorstel

Asscher stelde op Prinsjesdag voor het vaderverlof te verlengen van twee naar vijf dagen. Yücel was het hiermee eens, maar wil dat er op langere termijn nog meer verandert. Ze pleit voor nog eens zes maanden bovenop deze vijf dagen vaderverlof en bovenop de zestien weken zwangerschaps- en bevallingverlof waar moeders nu recht op hebben.

Een meerderheid van de mannen heeft aangegeven graag meer tijd te willen hebben voor de zorg van hun pasgeboren baby. Helaas is dit in de praktijk nu vaak niet te regelen. In Zweden krijgen ouders samen zes maanden verlof na de geboorte van hun kind. Yücel vindt dat dit in Nederland ook mogelijk moet worden.

Salaris

De zes maanden verlof zou langzaam aan ingevoerd kunnen worden, stelt het kamerlid voor. De kosten van dit betaalde verlof zou verdeeld kunnen worden over de overheid, de werkgever en de ouders zelf. Eventueel zou een deel van het salaris kunnen worden ingehouden.

Bron: AD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Vaders straks twee maanden verlof?
Sluiten