redactie
redactie Blogs 22 juni 2018

Vagina, penis, ballen… Koekie lacht zich dubbel

‘Frans, luister!’ zegt Koekie, onze 11-jarige pleegzoon, opgewonden. Hij ligt in bed met het Van Dale Junior Woordenboek Nederlands in de hand. Gekregen van oma. Hij slaat het open op de plek waar een papiertje uitsteekt en leest voor: ‘Vagina. De vagina. Twee vagina’s. De vagina is het gaatje tussen het plasgaatje en het poepgaatje van een meisje of vrouw. Een baby’tje dat geboren wordt, komt uit de vagina.’

Koekie kijkt stout, hij kijkt triomfantelijk en klapt dan geheel en al dubbel van het lachen. Hij giert het uit, hij hinnikt, kronkelt door het bed. Columbus heeft Amerika ontdekt, is de vergelijking die zich in mijn hoofd opdringt.

Het is, in mijn gedachten, nog maar kortgeleden dat ‘poep’ het woord was dat een vergelijkbare reactie bij hem teweegbracht. Het gaat snel.

‘Nu ga ik penis opzoeken,’ zegt hij als de ergste opwinding is gaan liggen. Hij blijkt opeens het alfabet redelijk onder de knie te hebben en belandt snel bij de p. ‘Penis,’ leest hij. ‘De penis. Twee penissen. Een penis is een piemel.’ En jawel, daar breken weer alle dijken door. Een lachaanval die zijn weerga niet kent. ‘Piemel!’ roept hij.

Ruim drie jaar geleden, toen Koekie bij ons kwam wonen, stond er ergens in een rapport, of meldde iemand ons, dat Koekie geobsedeerd was door seks. Daar hebben we verdomd weinig van gemerkt. Ergens kwam ook de mededeling dat niet geheel en al uitgesloten kon worden dat Koekie ooit in zijn leven seksueel misbruikt was. Ook niks van gemerkt.

‘Oké, oké,’ zeg ik tegen hem. ‘Rustig nou. Kalmeer!’ Als-ie na drie minuten uitgelachen en uitgekronkeld is, zeg ik: ‘Je mag nog een woord noemen, dat zoek ik dan voor je op en dan ga ik je daarna gewoon voorlezen uit Harry Potter.’

Hij denkt na en neemt dan mijn suggestie over. ‘Ballen,’ zegt hij enthousiast.
Ik zoek het op en lees.
‘Bal. 1. De bal. Twee ballen. Een bal is een bolvormig ding om mee te spelen. Je kunt ermee gooien of ertegenaan trappen. Voetbal; tennisbal.’
De teleurstelling druipt van zijn gezicht bij deze omschrijving.

‘Er is meer,’ zeg ik. ‘2. Het bal. Twee bals. Een bal is een deftig dansfeest.’
Zijn teleurstelling wordt nog groter. Wat een domper.
‘Er is nog een derde omschrijving,’ zeg ik en lees verder. ‘3. De bal. Twee ballen. De ballen van een man of een mannetjesdier hangen in een zakje bij zijn piemel. Er wordt zaad in gemaakt.’
Jawel hoor, daar gaat-ie weer. ‘Ballen, zakje, piemel, zaad.’ Vier topwoorden in één omschrijving. Wat is het leven mooi.

Het duurt minimaal drie minuten voordat de rust in zijn slaapkamer is weergekeerd en ik kan beginnen met voorlezen uit Harry Potter.

Reageer op artikel:
Vagina, penis, ballen… Koekie lacht zich dubbel
Sluiten