De vakantie van… pleegmoeder Sietske: ‘Voor pleegkinderen is een vakantie net even anders’
De een gaat de zomervakantie lekker weg in eigen land, de ander vliegt de wereld rond en weer een ander onderneemt uitstapjes vanuit huis.
In de rubriek De vakantie van… horen wij hoe gezinnen hun vakantie invullen. Deze week Sietske (60) die samen met haar man en pleegkinderen aan de Costa Brava in Spanje zit.
- Naam: Sietske (60)
- Beroep: Fulltime pleegmoeder. Met zo’n groot gezin hebben wij besloten dat ik thuis blijf, Fred werkt twee dagen in de week. Ik ben druk met de opvoeding van de jongens, ik ga mee therapieën bezoeken en naar allerlei afspraken.
- Woont samen met: haar man Fred en hun zeven pleegkinderen.
- Aantal kinderen: Heeft een zoon (38) en dochter (36). Zij waren in de basisschoolleeftijd toen de pleegkinderen kwamen.
Waar verblijf je precies?
“We verblijven in een caravan op een camping aan de Costa Brava in Spanje.”
Met wie ben je op vakantie?
“Met mijn man Fred en twee pleegjongens. Deze vakantie is voor Fred, mij en de pleegjongens die dit aankunnen. We hebben een zwaar jaar gehad met twee weglopers, deze drie weken zijn echt om op te laden voor ons.
De andere vijf pleegjongens maken gebruik van het Logeerhuis. Het gaat er niet om of ze mee mogen, maar of ze mee kunnen. Er was een jongen die zelf aangaf dat hij boos en verdrietig wordt in nieuwe situaties. Hij zei dat drie weken te lang voor hem zou zijn, het was zijn eigen keuze om niet mee te gaan.
Hierna gaan we op vakantie met alle zeven pleegjongens. Dan gaan ook de jongens mee die het moeilijk vinden om met een nieuwe situatie om te gaan. Die vakantie wordt ingevuld naar de behoeftes en het kunnen van de jongens. Dat is hard werken voor ons.”
Waarom heb je voor dit vakantieland gekozen?
“We komen al zestien jaar op deze camping. Het is een overzichtelijke camping, het weer is heerlijk en de omgeving is prachtig. Het is bekend terrein voor de jongens en dat biedt veiligheid voor hen.”
Hoe bevalt de vakantie tot nu toe?
“Aan het begin was het even schakelen, ik ging van grote drukte naar helemaal niets doen. Inmiddels genieten we volop. Mijn dochter is ook een paar dagen overgevlogen met haar zoontje. Volgend jaar gaan we met de hele kliek: onze zoon, schoondochter, dochter, kleinkinderen en de jongens die dat op dat moment aankunnen.”
Hoe doen de jongens het op vakantie?
“Het verloopt erg soepel. De jongens kunnen goed met elkaar overweg, maar kunnen elkaar goed loslaten. Ze hebben ieder hun eigen vrienden hier.
Je moet kunnen scheiden wat typisch pubergedrag is en wat onveilige hechting is. Na een incident bespreken we of het pubergedrag is, in dat geval houden we een preek en is het klaar. Als je ziet dat bepaald gedrag voorkomt uit onveiligheid, moet je grenzen stellen. Bijvoorbeeld dat hij niet tot 2 uur maar tot 1 uur mag uitgaan, zodat we elkaar voor het slapen gaan nog even zien en de avond kunnen bespreken. Je moet per individu bekijken welke vrijheden hij aankan.”
Is deze vakantie met pleegkinderen hard werken of kom je ook tot rust?
“We komen hier helemaal tot rust. Dat lukt ook door de formule die we al jaren hebben. Ik raad iedere pleegouder aan om op vakantie te gaan met elkaar en eventueel de pleegkinderen die dat aan kunnen. Al gauw wordt door een pleegouder gedacht: samen uit, samen thuis. Maar het is goed om te beseffen dat je geen leuke pleegouder kan zijn als je tot de enkels toe afgebrand bent. Als je drie weken aan het strand uitrust, maakt je dat een leukere pleegouder voor de rest van het jaar. Durf hardop te zeggen dat je vakantie nodig hebt.”
Hoe vullen jullie de dagen?
“We hebben een duidelijke structuur. ‘s Avonds bespreken we wat de volgende dag gaan doen, zodat er geen onverwachte dingen gebeuren. De jongens komen om 11 uur het bed uit, dan gaan we ontbijten en naar het strand. Als we een dagje uit gaan, bijvoorbeeld naar Barcelona, zetten we de wekker. We ondernemen allerlei activiteiten, zoals een dagje naar de markt, snorkelen bij de rotsen en suppen.”
Hoe is het om met pleegkinderen op vakantie te gaan?
“Voor pleegkinderen is een vakantie net even anders dan voor onze eigen kinderen. Een groot gedeelte vindt het moeilijk om op vakantie te gaan en dat heeft alles met onveilige hechting te maken. Toen de jongens klein waren, moest ik ze dag in, dag uit aan het handje meenemen omdat het allemaal anders was. Kinderen begonnen over te geven en waren ineens niet meer zindelijk. Kinderen met forse problematiek maak je vaak niet blij met een vakantie.”
Wat vind jij belangrijk in de vakantie?
“Dat het soepel verloopt en iedereen zich vermaakt op zijn eigen manier. Een van de jongens lijkt zich stierlijk te vervelen als je hem ziet zitten. Hij heeft zijn benen over de stoel en dopjes in zijn oren. Als je vraagt wat hij aan het doen is, zegt hij dat hij een hele spannende podcast luistert.”
Heb je heimwee?
“Absoluut! Ik kan niet wachten totdat ik weer naar huis kan. Dat komt ook omdat het einde in zicht is. Ik heb zin om onze andere pleegkinderen en eigen kinderen weer te zien en om met ze naar het strand te gaan.”
Heb je een pot pindakaas mee of dompel je je volledig onder in de Spaanse cultuur?
“Ik heb een pot pindakaas mee, maar die staat nog dicht! Ik neem altijd brood en pindakaas mee voor onderweg, voor het geval dat we stil komen te staan. We gaan hier veel uit eten en eten veel tapas en mosselen, dat vinden we allemaal heerlijk.”
Volgend jaar same time, same place?
“Zeker, deze camping is onze vaste stek. We gaan hier al 16 jaar iedere zomer naartoe. Als we met alle pleegjongens gaan, zoeken we iets waar veel te doen is. Bijvoorbeeld grotten bezichtigen of hindernisbanen in het water. Dan is het hard werken voor ons, nu is het vakantie vieren en me-time.”
Wil je ook pleegouder worden? Lees hier wat je hiervoor moet doen.
Volg hier het pleeggezin van Sietske; ‘het pleeggezin van Jan Steen’ op Instagram.
Judith over haar pleegzoon: ‘Al vanaf kleins af aan was Joris een sadist die mensen pijn wilde doen’