Redactie
Redactie Straffen en Belonen 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Vakantieafspraken

antwoord

Het zou jammer zijn als de vakantie weer overschaduwd wordt door het knokken om de aandacht van een ‘niet-zusje’. En het is ook niet wenselijk dat jij en je vriendin daar onenigheid of irritatie over krijgen. Ik denk dat iedereen het erover eens zal zijn dat het fijn is als dit niet speelt. 
Overleg met je vriendin om samen met de meiden om de tafel te gaan zitten en het op voorhand bespreekbaar te maken. Met de insteek: we willen samen op vakantie maar dan wel zo dat iedereen het naar zijn zin heeft. Hoe maken we het voor ons allemaal een leuke gezellige vakantie? Daar horen algemene afspraken bij: wie slaapt waar, waar gaan we heen, welke dingen willen we zien en doen, mogen ze alleen naar het zwembad, enzovoort. 
Ook kun je zeggen dat het vorig jaar best moeilijk was om met zijn drieën te spelen en het leuk te houden. Hoe kunnen jullie dat dit jaar beter laten verlopen? Maak bijvoorbeeld afspraken over de tafelschikking of over leuk spelen met elkaar, et cetera. Betrek alle drie de meiden erbij. Leer ze zich te verplaatsen in elkaars gevoel en beleving, en na te denken over hoe ze het leuk kunnen houden. Maak het niet te zwaar want dan wakker je het wellicht alleen maar aan.

Het scheelt misschien ook dat ze weer een jaartje ouder zijn. Mochten de oudste twee inderdaad nog steeds veel naar elkaar toetrekken, dan zou ik op voorhand ook met je jongste dochter bespreken wat het voordeel is van eigen vriendinnetjes maken. Kies een vakantieplek waar ook andere kinderen zijn van haar leeftijd om dit te stimuleren.

Spreek vóór de vakantie een paar keer met z’n allen af. Dan zien jullie hoe het gaat en kun je de meiden eventueel uitleggen hoe het anders kan. Maar misschien gaat het goed en hoef je er niet extra over te beginnen. 
Mocht het gedrag zich tijdens de vakantie tóch voordoen, spreek ze er dan alledrie op aan en toon voor allemaal begrip, tenslotte hebben ze er allemaal een aandeel in. 
Ten slotte: je kunt natuurlijk ook overwegen een vriendinnetje mee te nemen voor je jongste dochter.

Met jouw vriendin kun je het beste vooraf een aanpak bespreken, dat scheelt straks irritatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Vakantieafspraken
Sluiten