Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

Vakantieregels

Mijn zoon is een doe-het-zelver. Dat is een puber die graag zijn eigen grenzen bepaalt, alles zelf wil uitzoeken en eerst een keer of tien met z'n kop tegen de muur moet lopen voor hij iets leert. Je hebt ze ook van het type ˜luisteraar': die gaan ook hun eigen gang, maar zijn nog wel bereid zich door hun ouders te laten adviseren. Vooral in vakantieperioden is de doe-het-zelver heel actief.

Want als-ie vrij heeft, moet de doe-het-zelver heel wat grenzen verleggen. Geen wekker die om zeven uur afgaat! Geen huiswerk dat nog een half uurtje van de avond vraagt! Geen voetbaltraining! Alleen maar vrije tijd. En dat zo'n drie maanden lang (want ik weet niet hoe het in de rest van Nederland is, maar bij ons hebben ze nog steeds twee weken voor- en een week na-vakantie).

Zonder strakke structuren is de doe-het-zelver vogelvrij. En zijn ouders met hem. Want dan moet je elke dag opnieuw de onderhandelingen over eet-, slaap- en thuiskomtijden aangaan. Elke dag is er namelijk een andere reden om die wat op te rekken, vindt de doe-het-zelver. Op maandag mag-ie langer opblijven omdat het weekend net voorbij is; op woensdag komt-ie later thuis want het is marktdag (huh??). En op vrijdag? Tja, het woord zegt het al.

En dus kan het gebeuren dat je als moeder om een uur 's nachts wakker wordt, je afvraagt waar je zoon is, belt naar zijn mobiel en hoort dat hij bij de McDrive zit. Hij komt over een uurtje of zo thuis: ˜ik zie wel, ja?' We onderhandelen het uit op een kwartier, maar ik slaap uren later nog niet.

Zo gaat het niet langer. Als we niet snel nieuwe afspraken maken, wordt  zijn vrijheid mijn gevangenis. Maar hoe kan ik het terugdraaien? Hoe laat komen jullie pubers thuis? Mogen zij tot laat in de avond buiten hangen? Ik snak naar tips!

Reageer op artikel:
Vakantieregels
Sluiten