Redactie
Redactie Eten en Voeding 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Van deze games gaat je kind meer snoepen

Speelt jouw kind regelmatig games waarin eten voorbij komt? Geen goed idee! Uit onderzoek is gebleken dat kinderen hier meer door gaan snoepen. Zelfs als het in het online spelletje om fruit gaat.

Kinderen die online spelletjes spelen waarin reclame voor voedsel verstopt zit, eten in de tijd daarna 55 procent meer snoep dan kinderen die een game hebben gespeeld waarin speelgoedreclame voorbij kwam. Dat blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Frans Folkvord van de Radboud Universiteit.

Reclame

Maar liefst twee derde van de basisschoolkinderen speelt minstens een keer per week een online spelletje dat ontwikkeld is om reclame te maken voor een merk. Meestal voor snacks of snoep. Slechts 6% van de kinderen realiseert zich dat het spelletje hiervoor bedoeld is. Zelfs als er duidelijk merknamen of -logo’s in beeld komen, herkennen de meeste kinderen de spelletjes niet als reclame.

Gedrag

Folkvord testte de effect van verborgen voedselreclame in online spellen op het eetgedrag van meer dan duizend kinderen. “Anders dan op de televisie, waar je duidelijk afgebakende reclameblokken hebt zodat je je kunt wapenen tegen de verleiding, is reclame op internet vermengd met andere dingen. Op websites van voedselfabrikanten staan spelletjes waarbij kinderen bovendien de optie krijgen om spelletjes aan vriendjes door te sturen.”

Folkvord  pleit ervoor dat games die reclame maken voor eten, verboden worden voor kinderen. ‘Kinderen doen een spelletje, krijgen trek, grijpen naar wat lekkers. Dat gaat constant door en zo leren kinderen geen gezond eetgedrag aan. En uit mijn onderzoek blijkt ook nog eens dat kinderen die al te dik zijn, extra beïnvloed worden door deze reclames.’

Snoepen

Of een game over snoep of fruit gaat, maakt niet uit; er werd na het spelen door de kinderen meer gesnoept. De kinderen die meededen aan het onderzoek en een spel speelden met fruit, aten in de 5 minuten pauze na het gamen 72 meer kilocalorieën dan de kinderen in de controlegroep.

Bron; Gezondheidsnet.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van deze games gaat je kind meer snoepen
Sluiten