Van slag

antwoord

Het is niet altijd makkelijk te achterhalen waar een kind mee rondloopt, als het dwars en opstandig gedrag vertoont. Het is wel goed en ook belangrijk dat jullie inzien dát er iets achter dit gedrag zit, wat ervoor zorgt dat ze niet lekker in haar vel zit. 

Zeker als een kind ineens – of steeds vaker – ander gedrag (teruggetrokken of juist opstandig, verdrietig) laat zien, is het goed om uit te zoeken wat erachter kan zitten. Dat lukt misschien samen met je kind en anders moet je zelf op onderzoek uit. 

Probeer te denken aan:

  • Zijn er spannende dingen of grote veranderingen op komst?
  • Sinds wanneer is er sprake van de gedragsverandering? Speelde er toen belangrijke dingen of veranderingen?
  • Op welke momenten merk je het gedrag juist wel of juist niet? Wat kun je daaruit afleiden?
  • Ziet de school de gedragsverandering ook? Sinds wanneer? Hebben zij een idee wat ermee kan spelen? Hoe gaat het verder op school? Moet je dochter op haar tenen lopen om het qua resultaten bij te benen?

Door heel goed (terug) te kijken, kun je vaak aanknopingspunten vinden om verder over te praten met je kind of om zelf conclusies uit te trekken. Ik ben vooral benieuwd naar de indruk die haar juf of meester van haar gedrag en stemmingen heeft. 

Het kan inderdaad zijn dat de plagerijtjes voor haar gevoel heel groot of naar zijn. Goed om het niet te bagatelliseren en er juist serieus op door te vragen, anders klapt ze wellicht dicht en dan hoor je juist niks meer. Bovendien kan ze het ook afzwakken, veel kinderen vinden het moeilijk en willen hun ouders niet lastig vallen met het feit dat ze gepest worden.
Goed doorvragen dus naar wat ze moeilijk of verdrietig vindt. Vraag ook naar hoe ze reageert. Die reactie is heel belangrijk: zorgt ze met haar manier van reageren dat eventuele pesters winst behalen? Wat kan ze daarover van jullie of van iemand anders leren? Laat ook de school weten hoe je dochter het opvat en dat ze er last van heeft. Dan kunnen zij het daar ook oppakken. 

Wat kun je nog meer doen?

  • Wellicht merk je nu tijdens de vakantie dat haar gevoel weer beter wordt. Dat zou erop kunnen duiden dat er inderdaad een link met school is, maar het kan ook zomaar ineens weer beter gaan. 
  • Kijk ook eens tussen de eerdere adviezen die ik aan andere ouders heb gegeven op www.jmouders.nl/opvoedadvies; ik heb er regelmatig over geschreven.
  • Blijft het lang aan en helpt het niet om er met school over te praten, dan heeft ze wellicht baat bij een cursus om meer zelfvertrouwen te krijgen en te leren omgaan met pesters. School weet vast iets bij jullie in de buurt.
Reageer op artikel:
Van slag
Sluiten