redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Vechten?

‘Au Kit!! Je kan een klap terug verwachten hoor!!’

We zitten al twee dagen in de auto op weg naar huis van de vakantie en Bink heeft het zwaar te verduren. Kit heeft hem al een flink aantal keer geknepen en geslagen. Onze oudste zoon is een lieverd en vindt het moeilijk om goed van zich af te bijten als het zijn zusje betreft. We hebben al vaak gezegd dat hij terug mag slaan als Kit hem slaat. Niet erg opvoedkundig. Maar hopelijk wel een les; als slaan de enige taal is die Kit op zo’n moment spreekt, dan krijgt ze antwoord.

Het hypocriete van dit geval is dat Dex, haar jongere broertje, dus níet mag terugslaan. Misschien zeggen we dit ook alleen maar tegen Bink omdat we weten dat hij het juist niet zal doen.

Al van jongs af aan slaat en knijpt Kit graag. Bink blijft zitten en ondergaat het, wat Bart en ik soms ook weer vervelend vinden. Het is al moeilijk om Kit aan te leren dat ze niet mag slaan. Als iemand zich ook nog eens als gewillig slachtoffer opstelt, voelt het als onbegonnen werk. En als hij hard gilt, is het effect voor Kit natuurlijk helemaal geweldig.

Het is lastig dat Kit het lichamelijk oplost, maar logisch omdat ze nog niet goed kan praten. Daarom proberen wij haar duidelijk te maken dat het ook anders kan. Het gekke is dat Kit het knijpen en slaan niet alleen maar doet als er een discussie is. Het ontstaat zo vaak helemaal uit het niets. Dan loopt ze langs een kindje en geeft ze het even een tik tegen zijn hoofd. Het gaat de laatste tijd gelukkig een stuk zachter en dat scheelt een hoop gehuil. Maar zo in de auto – met herrie om haar heen en weinig ruimte voor haar energie – is het lastig.

Ik vind het moeilijk om in te grijpen, weet namelijk echt niet meer wat ik eraan moet doen. Op zulke momenten voel ik mij zo moedeloos omdat het gewoon niet bij haar binnenkomt. Ze kan er denk ik ook niets aan doen.  Ze is gewoon een grietje dat gek is op stoeien en daarom misschien ook niet zo door heeft dat het pijn doet. Als iemand bij ons thuis binnenkomt, rent Kit op diegene af om een knuffel te geven en zegt dan direct: ‘Vechten!?’

In de auto probeer ik Kit ondertussen wat af te leiden met een vochtig doekje en zeg dat ze alles maar lekker schoon moet maken.

‘Nog 2,5 uur jongens, dan zijn we thuis!’ 

Reageer op artikel:
Vechten?
Sluiten