Redactie
Redactie School 19 jun 2018

‘Veel hoogbegaafde kinderen krijgen verkeerde diagnose’

Steeds vaker wordt bij hoogbegaafde kinderen een diagnose gesteld die niet klopt. Zo wordt hoogbegaafdheid vaak verward met adhd of autisme.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor BegaafdheidsOnderzoek (CBO) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Verkeerde diagnose

Lianne Hoogeveen, hoogbegaafdheidsexpert bij het CBO en begeleidster van hoogbegaafde kinderen, stelt vast dat er steeds meer kinderen met een psychiatrische diagnose zijn. “In veel van die gevallen twijfelen wij of die diagnose terecht gesteld is,” zegt zij.

Speciaal onderwijs

Hoogbegaafde kinderen kunnen zich op school extreem druk gedragen, maar soms ook juist heel teruggetrokken zijn. Scholen weten zich vaak geen raad met dit problematische gedrag. Dit leidt niet alleen tot foute diagnoses, maar soms zelfs tot plaatsing van hoogbegaafde kinderen op het voortgezet speciaal onderwijs, waar het maximaal haalbare niveau havo is.

“Cognitief gezien zijn deze leerlingen niet plaatsbaar in het speciale onderwijs, maar het wordt soms toch geadviseerd,” zegt Aïscha Trokasti, directeur van de landelijke organisatie Bureau Onderwijsconsulenten, dat leerlingen bijstaat die thuis zitten of dreigen uit te vallen op school.

Ouders

Uit een rapport van het Bureau Onderwijsconsulenten blijkt dat ouders vaak het vermoeden hebben dat gedragsproblemen van hun kind wordt veroorzaakt door een gebrek aan intellectuele uitdaging op school. Volgens Hoogeveen vaak terecht: “Een kind dat onvoldoende wordt uitgedaagd kan gedrag vertonen dat lijkt op een stoornis. Ik heb de indruk dat er te snel wordt gezegd ‘Dit kind heeft adhd’ in plaats van ‘Dit kind is erg druk’.

Hetzelfde geldt voor teruggetrokken gedrag dat kan ontstaan als een kind wordt gepest of heel erg teleurgesteld is in het aanbod op school. De term autisme valt dan vaak al snel. Vaak ten onrechte. Wat je vaak ziet is dat het gedrag verandert zodra het lesprogramma wordt aangepast aan het niveau van de leerling.”

De psycholoog stelt dat gz-psychologen “bescheidener mogen zijn in het stellen van diagnoses”. “Een psychiatrische diagnose is een beschrijving van gedrag en dat maakt het héél ingewikkeld.”

Kenmerken hoogbegaafdheid

Heb je ook wel eens gedacht dat je kind misschien hoogbegaafd is? Dit zijn de tien kenmerken die op hoogbegaafdheid kunnen wijzen.

Bron: NRC.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
‘Veel hoogbegaafde kinderen krijgen verkeerde diagnose’
Sluiten