Redactie
Redactie Opvoedstijlen 21 jun 2018

Veel mailcontact tussen leraar en dochter

antwoord

Tja, daar zeg je zowat. Hoe pak je dit aan? Weet je of het gebruikelijk is op de school van je dochter dat er veel via e-mail gaat?

Tegenwoordig is het bijna ondenkbaar dat docenten het internet niet zouden gebruiken voor het beoordelen van huiswerk, werkstukken, projecten en ga zo maar door. Zo lang het allemaal maar over leer- of lesstof gaat, lijkt me er niets aan de hand. Zodra het echter persoonlijker wordt, begrijp ik dat je je als ouder afvraagt of het contact nog wel helemaal zuiver is.

Het wordt docenten afgeraden met hun leerlingen op Facebook te zitten omdat daar de verhoudingen door elkaar heen gaan lopen. Docenten en leerlingen zijn elkaars vrienden niet en Facebook is toch nog steeds in de eerste plaats voor ‘friends’. Om iedere schijn te vermijden kun je als docent het contact online dus het beste strikt zakelijk houden. Want het is precies zoals je zegt, voor een ouder valt het niet meer in te schatten of te controleren waar het op het net allemaal precies over gaat.
Jonge leraren moeten dit vaak nog leren. Er steekt zelden kwaad achter, ze zijn de ‘ongeschreven regels’ gewoon nog niet machtig. Daarom lijkt het mij  ook het beste er zo openlijk mogelijk over te zijn.

Bij het volgende tienminutengesprek zou ik de leraar aardrijkskunde op mijn lijstje zetten. Ik zou hem vragen naar de cijfers van je dochter, dat je die zo hoog vindt en hoe dat komt. En dat je hoopt dat er van voorkeur geen sprake is.

Het feit dat je het juist aan hemzelf vraagt en er niet mee naar de mentor gaat, kan hij niet anders dan waarderen. Dingen worden altijd zo veel groter als er niet direct met de betrokkene wordt gecommuniceerd, maar het via de mentor of de conrector gaat.

Je dochter zal het wel volkomen onzin vinden dat je hem wil spreken in plaats van een docent voor wiens vak ze veel lager staat. Vertel haar eerlijk dat je nieuwsgierig naar die man bent geworden over wie zij zo jubelend is en ook naar jullie mailverkeer.  Dat het er niet om gaat dat je haar niet vertrouwt, maar dat je zijn beweegredenen niet kent. Dat is het enige en als er niks aan de hand is, hoeft ze zich ook niet druk te maken.

Dit soort ‘klusjes’ horen nu eenmaal bij de opvoeding: die van je dochter maar eigenlijk ook die van de docent. 15/16-jarige meiden kunnen jonge docenten behoorlijk belagen, onderschat dat niet. Je moet als leraar sterk in je schoenen staan om het hoofd koel te houden, terwijl zij het juist op hol willen brengen.
Boven de leerling blijven staan, dat is een werkelijke uitdaging. De schrijver Bordewijk maakte van dit thema zijn beroemde roman Bint, alleen schoot hij daarin door naar het andere uiterste, waar ook niemand gelukkig van werd.
Goede docenten vinden de balans, zeker als hun de kans gegeven wordt.

Reageer op artikel:
Veel mailcontact tussen leraar en dochter
Sluiten