Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

‘Veel tienermeisjes geen spijt van verstuurde naaktfoto’

Zeven van de tien tienermeisjes heeft geen spijt als ze een naaktselfie – naar bijvoorbeeld hun vriendje – hebben verstuurd. Zelfs als het risico bestaat dat deze foto’s ook worden doorgestuurd.

Dat kwam naar voren uit het onderzoek van de website Girlscene.nl. De website ondervroeg 3.000 tienermeisjes, van wie een kwart van de meiden zegt wel eens een naaktselfie van zichzelf te hebben gemaakt.

Geen spijt

En twintig procent van deze meiden heeft zo’n pikante naaktselfie wel eens doorgestuurd via WhatsApp, Snapchatt of andere social-mediakanalen. Het grootste gedeelte van de meiden zegt daar achteraf geen spijt van te hebben. Hanneke de Graaf, senior onderzoekster van kenniscentrum Rutgers, herkent dat meisjes vaak geen spijt hebben. “Naaktfoto’s maken van elkaar hoort een beetje bij deze generatie. De meeste meiden delen die beelden met een vast vriendje en kijken erop terug als een leuke ervaring”, verklaart de Graaf.

Reputatie

Volgens de Graaf is er wel een kleine groep meisjes die spijt heeft, omdat het bij hen toch mis is gegaan. De naakfoto’s zijn bijvoorbeeld doorgestuurd naar anderen of werden online gedeeld, waardoor hun reputatie er schade aan heeft ondervonden. “Vaak wordt het meisje erop aangekeken, terwijl het vooral helemaal niet netjes is van het vriendje dat het heeft doorgestuurd en daarmee strafbaar is,” aldus de senior van kenniscentrum Rutgers.

Naaktvideo’s minder populair

Pikante seksfilmpjes zijn over het algemeen nog minder populair. Zes procent van de meisjes zegt wel eens een naaktvideo te hebben gemaakt en verstuurd. Hoofdredacteur Danique Hoofwijk van Girlscene.nl vertelt: “Een naaktvideo is voor veel meisjes nog net een stap te ver. Het is wel heftig om te zien dat sommige meisjes gedwongen zijn een filmpje te maken. Dan werd bijvoorbeeld gezegd dat haar familie in gevaar was als ze de beelden niet zou sturen.”

Bron: AD

Reageer op artikel:
‘Veel tienermeisjes geen spijt van verstuurde naaktfoto’
Sluiten