Redactie
Redactie Groepen 1-8 19 jun 2018

Veranderen klassenopstelling doet wonderen

Het regelmatig wisselen van groepjes of het veranderen van tafeltje blijkt enorm goed voor de sfeer in een klas. Dit is gebleken uit onderzoek van de Radboud Universiteit.

Het onderzoek vond plaats op 34 basisschoolklassen waarbij 500 koppels tien- tot twaalfjarigen – die elkaar mochten of zelfs een hekel aan elkaar hadden – werden onderzocht. De conclusie? Kinderen die bij elkaar in de buurt zitten in de klas, vinden elkaar aardiger dan kinderen die ver uit elkaar zitten. De onderzoekers adviseren daarom om juist kinderen die niet met elkaar omgaan, bij elkaar in de buurt te zetten. “Zet een kind op een andere plek in de klas, naast iemand met wie hij of zij nog niet goed kent en ze kunnen al snel beter met elkaar opschieten”, aldus de onderzoekers.

Social Shuffle

Met dit in gedachten heeft de universiteit de Social Shuffle ontwikkeld. De Social Shuffle is een makkelijke en gratis online tool, die de klasopstelling aan de hand van een berekening door elkaar husselt. Vier keer per jaar krijgt alle kinderen in de klas een andere plek. Hierbij is het uitgangspunt dat kinderen gedurende het schooljaar in de buurt van zoveel mogelijk verschillende klasgenootjes komen te zitten. Zo leert iedereen elkaar beter kennen. Zodat alle kinderen in een klas aardiger worden voor elkaar en het een leukere en socialere klas wordt.

Bron: Nu.nl

Reageer op artikel:
Veranderen klassenopstelling doet wonderen
Sluiten