Veranderen van school: do’s en don’ts

antwoord

Twee weken is naar mijn mening lang genoeg voor een school om het afscheid van een kind uit de klas voor te bereiden. Ook voor jouw kinderen is het beter om niet al te lang het afscheid van klasgenoten in het vooruitzicht te hebben.

Je vraagt heel terecht naar do’s en don’ts, want het is een ingrijpende verandering en kinderen hebben vaak behoefte aan steun van hun ouders in deze situatie.

  • Geef geen twijfels door! Het is logisch dat jullie niet honderd procent zeker zijn dat alles goed zal gaan uitpakken op de nieuwe school, maar belast jullie kinderen hier niet mee. Jullie zijn overtuigd en de beslissing is genomen.
  • Noem als reden geen negatieve eigenschappen van leerkrachten of klasgenootjes, maar benoem algemene zaken als: ‘Jullie kunnen niet genoeg leren op deze school. Wij willen een betere school voor jullie.’
  • Vertel ook het goede nieuws: we hebben een hele fijne nieuwe school voor jullie gevonden! Noem positieve punten van deze school. Het zal zeker heel erg wennen zijn in het begin. Je kent er misschien nog niemand. Maar na een paar maanden zijn jullie op deze school gewend. Geef je kind vertrouwen.
  • Voor het afscheid op de oude school kun je de kinderen vertellen dat ze niet meer hoeven uit te leggen dan: ‘Wij gaan van school omdat onze ouders het beter vinden dat wij naar die andere school gaan.’
  • De leerkracht van je zoon is waarschijnlijk op de hoogte van jullie kritiek op de school en dus kun je hem nu heel zakelijk inlichten. Vraag hem om het je zoon niet kwalijk te nemen, omdat het niet zíjn beslissing is. Het zou erg onprofessioneel zijn wanneer de leerkracht toch vervelend zou doen.
  • Vraag de leerkracht of je kind op de laatste schooldag kan trakteren net zoals je bij een verjaardag zou doen. Laat de verwijten die je hebt naar deze school niet het afscheidsfeestje van je kinderen bederven.

Het wennen op de nieuwe school heeft simpelweg tijd nodig. Houd goed contact met de leerkracht. Wat je kunt doen voor je kinderen, is tijd vrijmaken om te helpen op school. Zo leer je de klasgenootjes van je kinderen sneller kennen en zij jou! Dit kan de drempel om een speelafspraak te maken voor kinderen verlagen. Maak ook contact met ouders op het schoolplein. Hoe sneller je ‘ingeburgerd’ bent, hoe beter. De rest is in handen van je kinderen. Het kan zijn dat ze wat moeite ondervinden met het feit dat er andere methodes gebruikt worden. Meestal is dit echter geen probleem en zal de leerkracht hier rekening mee houden.

Reageer op artikel:
Veranderen van school: do’s en don’ts
Sluiten